OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kako stati na kraj opadanju kose?

Opadanje kose kod muškaraca je danas sveprisutni problem. Možemo li da stanemo na kraj tankoj i slaboj kosi, kako da tretiramo svoje vlasište i šta sve prouzrokuje problem opadanja kose, objašnjava mr.sci. dr. Miloš Trojanović - specijalista dermatovenerologije.

mr.sci. dr. Miloš Trojanović - specijalista dermatovenerologije.

Androgenska Alopecija je najčešći oblik gubitka kose  kako kod muškaraca tako i kod žena.Još je nazivamo „muška“,“genetska“ ili „nasledna ćelavost“.

Počinje se javljati izmedju 20-30 godine života kada dolazi do usecanja granice kapilicijuma u čeono-slepoočnim predelima,zatim smanjenja gustine kose,gubitka kose  na temenu,te spajanjem alopetičnih polja.

Prema kliničkim studijama, 30% muškaraca u 25-toj godini, 40% u 40-tim godinama,te 50% u 50-tim pokazuju znakove Androgenske Alopecije.

Kod Androgenske Alopecije postoji povećana osetljivost genetski predisponiranih dlačnih folikula prema androgenim hormonima.

Folikuli dlake pokazuju povećanu aktivnost enzima 5alfa-reduktaze koja deluje na sledeći način: a)enzim 5 alfa- reduktaza pretvara Testosteron u DHT (Dihidrotestosteron) b)DHT se vezuje na androgene receptore na folikulu dlake c)DHT smanjuje ciklus dlačnog folikula i izaziva njeno smanjenje

Posledice delovanja DHT-a se manifestuju kroz otvrdnuće kolagena oko korena dlake čime se onemogućava dotok  hranljivih materija,te tako koren postaje sve slabiji,dlaka sve tanja,sve dok koren u potpunosti ne prestane rasti.

DHT može izazvati različite upalne procese,a naročito perut.Uz navedeno,zbog DHT-a se skraćuje anagena faza rasta kose,dok se produzava telogen,faza mirovanja i ispadanja kose.

Osnovu lečenja Androgenske Alopecije predstavlja lokalna terapija.
U preparatima Aminexil protiv opadanja kose  postoji širok spektar aktivnih supstanci  kao što su:  -Aminexil koji sprečava očvrsnuće kolagenih vlakana oko folikula dlake, učvršćuje koren i stimuliše rast dlake. - Arginin i kofein imaju ulogu u stimulisanju mikrocirkulacije. - Glukoza i linolna kiselina snabdevaju koren neophodnom energijom za rast kose. -Flavonoidi,koren djumbira imaju ulogu u jačanju kose i smirivanju upalnih procesa. -Prirodni kvasci i ekstrakt bambusa povećavaju otpornost kose i smanjuju njeno ispadanje. -Kreatin i filoksan povoljno utiču na jačanje i gustinu kose. U lokalnoj terapiji Androgene Alopecije se koristi i Minoksidil 2% i 5% u obliku spreja ili rastvora, kao i rastvor Minoksidila sa Tretinoinom koji pospešuje njegovu resorpciju.

U sistemskoj terapiji Finasterid se retko primenjuje zbog neželjenih efekata (impotencija,smanjenje libida,uvećanje dojki), zatim hirurške intervencije (transplatacija kose) kao i razne estetske korekcije (bojenje kose,trajno kovrdžanje,perike itd) 

Problemi sa kosom su brojni kao što su:opadanje kose kako kod muškaraca tako i kod žena, suva ili masna perut, psorijaza kapilicijuma, osetljiva kosa itd.

Kao dermatologu mi je jako bitna klinička ispitanost i delotvornost preparata.Već nakon 8 nedelja primenom Dercos i Aminexil preparata postiže se nestanak peruti,masne naslage na koži glave nestaju,kosa prestaje da opada,počinju da izrastaju nove dlake,svrab,peckanje u kosi nestaju.Time se postiže obostrano zadovoljstvo i naših pacijenata i nas dermatologa.

VAŠA RUTINA

 • aminexil-men-energetski-sampon-vichy; sampon-dercos; sampon-opadanje-kose; sampon-celavost; sampon-celavljenje; sampon-gubitak-kose; sampon-proredena-kosa; sprecavanje-celavosti; nasledna-celavost; retka-kosa; stimulacija-rasta-kose

  DERCOS

  Aminexil MEN energetski stimulirajući šampon

  Šamponiranje

  Stimulirajući šampon, dodatak tretmanu protiv opadanja kose

 • Najčitanije

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  PRAVILNA ISHRANA U FUNKCIJI ODRŽAVANJA ZDRAVLJA U MENOPAUZI

  Reč stručnjaka

  PRAVILNA ISHRANA U FUNKCIJI ODRŽAVANJA ZDRAVLJA U MENOPAUZI

  Pravilna ishrana važan je faktor u održavanju zdravlja organizma. Kao što pogrešna ishrana može da dovede do bolesti, tako i pravilna ishrana može da pomogne unapređenju zdravlja i vitalnosti ljudskog organizma. Kojim namirnicama možete da povećate kvalitet života u periodu menopauze? Pročitajte intervju s prof. dr Brankom Jakovljevićem, subspecijalistom ishrane na Medicinskom fakultetu u Beogradu i saznajte kakvo je mišljenje stručnjaka.

  Pročitaj članak

  go to top