OK

OK Cancel

Thank you

Close

Segment :

Kako stati na kraj opadanju kose?

 • favoris

Opadanje kose kod muškaraca je danas sveprisutni problem. Možemo li da stanemo na kraj tankoj i slaboj kosi, kako da tretiramo svoje vlasište i šta sve prouzrokuje problem opadanja kose, objašnjava mr.sci. dr. Miloš Trojanović - specijalista dermatovenerologije.

mr.sci. dr. Miloš Trojanović - specijalista dermatovenerologije.

Androgenska Alopecija je najčešći oblik gubitka kose  kako kod muškaraca tako i kod žena.Još je nazivamo „muška“,“genetska“ ili „nasledna ćelavost“.

Počinje se javljati izmedju 20-30 godine života kada dolazi do usecanja granice kapilicijuma u čeono-slepoočnim predelima,zatim smanjenja gustine kose,gubitka kose  na temenu,te spajanjem alopetičnih polja.

Prema kliničkim studijama, 30% muškaraca u 25-toj godini, 40% u 40-tim godinama,te 50% u 50-tim pokazuju znakove Androgenske Alopecije.

Kod Androgenske Alopecije postoji povećana osetljivost genetski predisponiranih dlačnih folikula prema androgenim hormonima.

Folikuli dlake pokazuju povećanu aktivnost enzima 5alfa-reduktaze koja deluje na sledeći način: a)enzim 5 alfa- reduktaza pretvara Testosteron u DHT (Dihidrotestosteron) b)DHT se vezuje na androgene receptore na folikulu dlake c)DHT smanjuje ciklus dlačnog folikula i izaziva njeno smanjenje

Posledice delovanja DHT-a se manifestuju kroz otvrdnuće kolagena oko korena dlake čime se onemogućava dotok  hranljivih materija,te tako koren postaje sve slabiji,dlaka sve tanja,sve dok koren u potpunosti ne prestane rasti.

DHT može izazvati različite upalne procese,a naročito perut.Uz navedeno,zbog DHT-a se skraćuje anagena faza rasta kose,dok se produzava telogen,faza mirovanja i ispadanja kose.

Osnovu lečenja Androgenske Alopecije predstavlja lokalna terapija.
U preparatima Aminexil protiv opadanja kose  postoji širok spektar aktivnih supstanci  kao što su:  -Aminexil koji sprečava očvrsnuće kolagenih vlakana oko folikula dlake, učvršćuje koren i stimuliše rast dlake. - Arginin i kofein imaju ulogu u stimulisanju mikrocirkulacije. - Glukoza i linolna kiselina snabdevaju koren neophodnom energijom za rast kose. -Flavonoidi,koren djumbira imaju ulogu u jačanju kose i smirivanju upalnih procesa. -Prirodni kvasci i ekstrakt bambusa povećavaju otpornost kose i smanjuju njeno ispadanje. -Kreatin i filoksan povoljno utiču na jačanje i gustinu kose. U lokalnoj terapiji Androgene Alopecije se koristi i Minoksidil 2% i 5% u obliku spreja ili rastvora, kao i rastvor Minoksidila sa Tretinoinom koji pospešuje njegovu resorpciju.

U sistemskoj terapiji Finasterid se retko primenjuje zbog neželjenih efekata (impotencija,smanjenje libida,uvećanje dojki), zatim hirurške intervencije (transplatacija kose) kao i razne estetske korekcije (bojenje kose,trajno kovrdžanje,perike itd) 

Problemi sa kosom su brojni kao što su:opadanje kose kako kod muškaraca tako i kod žena, suva ili masna perut, psorijaza kapilicijuma, osetljiva kosa itd.

Kao dermatologu mi je jako bitna klinička ispitanost i delotvornost preparata.Već nakon 8 nedelja primenom Dercos i Aminexil preparata postiže se nestanak peruti,masne naslage na koži glave nestaju,kosa prestaje da opada,počinju da izrastaju nove dlake,svrab,peckanje u kosi nestaju.Time se postiže obostrano zadovoljstvo i naših pacijenata i nas dermatologa.

Naši kultni proizvodi

 • Novo

  aminexil-men-energetski-sampon-vichy; sampon-dercos; sampon-opadanje-kose; sampon-celavost; sampon-celavljenje; sampon-gubitak-kose; sampon-proredena-kosa; sprecavanje-celavosti; nasledna-celavost; retka-kosa; stimulacija-rasta-kose

  DERCOS

  Aminexil MEN energetski stimulirajući šampon

  Šamponiranje

  Stimulirajući šampon, dodatak tretmanu protiv opadanja kose

 • Novo

  aminexil-men-pena-protiv-opadanja-kose; vichy-dercos; opadanje-kose; celavost; celavljenje; gubitak-kose; proredena-kosa; sprecavanje-celavosti; nasledna-celavost; retka-kosa

  DERCOS

  Aminexil MEN pena trostrukog delovanja

  Tretmani za kosu

  Tretman protiv opadanja kose za pojačano opadanje kose, proređenu i stanjenu kosu

 • Novo

  aminexil men-sos-intenzivni-tretman-dercos; tretman-opadanje-kose; vichy; celavost; celavljenje; gubitak-kose; proredena-kosa; sprecavanje-celavosti; nasledna-celavost; retka-kosa

  DERCOS

  Aminexil MEN intenzivni tretman za prve znakove gubitka kose

  Tretmani za kosu

  Intenzivni tretman protiv opadanja kose za ciljane zone (zalisci, teme)

 • Najčitanije

  PRAVILNA ISHRANA U FUNKCIJI ODRŽAVANJA ZDRAVLJA U MENOPAUZI

  Reč stručnjaka

  PRAVILNA ISHRANA U FUNKCIJI ODRŽAVANJA ZDRAVLJA U MENOPAUZI

  Pravilna ishrana važan je faktor u održavanju zdravlja organizma. Kao što pogrešna ishrana može da dovede do bolesti, tako i pravilna ishrana može da pomogne unapređenju zdravlja i vitalnosti ljudskog organizma. Kojim namirnicama možete da povećate kvalitet života u periodu menopauze? Pročitajte intervju s prof. dr Brankom Jakovljevićem, subspecijalistom ishrane na Medicinskom fakultetu u Beogradu i saznajte kakvo je mišljenje stručnjaka.

  Pročitaj članak

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  go to top