OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kako se nositi sa gubitkom kose nakon porođaja

Većina mladih majki zapazi primetan gubitak kose par meseci posle porođaja. Pored toga, uobičajeno opadanje kose koje je tokom trudnoće odloženo može se desiti odjednom.

Kako se nositi sa gubitkom kose nakon porođaja

U proseku,  žene izgube 100 vlasi dnevno iz ukupno 100,000 folikula – ali posle porođaja, može se desiti da gubite mnogo više kose. Takozvani postpartum gubitak kose je normalan, privremen i uzrokovan je padom nivoa estrogena, a uz to treba dodati i činjenicu da je normalno opadanje kose (dlake u ,,telogenoj’’ fazi) bilo odloženo tokom trudnoće. Usput, povedite računa da ne dođe do podvezivanja vlasima – da se opale dlake jako obaviju oko bebinih prstiju.

Vaša kosa bi trebalo da se vrati normalnoj punoći do prvog detetovog rođendana ili ranije. Do tada, evo nekih efikasnih načina da se izborite sa ovom vrstom gubitka kose:

Mudri izbori za negu kose

Pronalaženje najboljeg šampona i balzama za kosu su od suštinskog značaja. Šamponi za volumen su odličan izbor, ali prevelika količina balzama za kosu može da oteža kosu i tako je učini tanjom. Kućni preparati poput maslinovog ulja ishranjuju kožu glave, ali Vašu kosu mogu da učine masnom.

Kozmetičko rešenje
Ako želite efikasnije rezultate, raspitajte se kod svog farmaceuta o alternativnim mogućnostima lečenja. Jedan od proizvoda koji Vam može preporučiti je Aminexil Clinical 5, tretman protiv opadanja kose koji je kreirao Vichy. Nakon kontinuirane upotrebe, 96% osoba koje pate od opadanja kose primećuje da je gubitak kose sveden na minimum. Vredi pokušati?

Nežno oblikovanje kose

Izbegavajte frizure koje zatežu i opterećuju Vašu kosu, poput zategnutih punđi ili pletenica. Ako koristite fen za sušenje kose, uključite nižu temperaturu rada, i izbegavajte da češljate mokru kosu, jer je ona tada sklonija pucanju. Samo malo više pažnje prilikom oblikovanja frizure može da učini čuda!

Ishrana iznutra

Jedite dosta voća i povrća, bogatih vitaminima, flavonoidima i antioksidansima, kako biste ishranili folikulu dlake i kako biste podstakli rast kose. Vitamin B7, zajedno sa mineralima cinkom i silicijumom, su poznati suplementi za jačanje zdravlja kose i za volumen kose, ako se uzimaju u odgovarajućim dozama.

Oslobodite se stresa u hodu

Manjak sna i briga oko bebe su izuzetno stresni, što svakako može da pogorša stanje postporođajnog opadanja kose. Možda nemate svakog dana vremena za svoju meditativnu jogu, zato pogledajte na Youtubu neki od tutorijala za tehnike abdominalnog disanja koje možete da primenjujete bilo kada – čak i dok dojite!

go to top