OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kako negovati kožu u menopauzi?

Zašto Vam se događaju promene na koži tokom menopauze, koji su njihovi uzroci i simptomi i koji je najbolji način da ublažite  uticaj menopauze na svoju  kožu otkrijte u savetima  Prof. dr Ivane Binić, specijaliste  dermatovenerologije

Prof. dr Ivana Binić, specijalista dermatovenerologije

Koji je razlog da menopauza utiče na kožu?

Menopauza se definiše kao trajni prestanak menstrualnog ciklusa. Perimenopauza je period koji prethodi prestanku menstruacije i započinje nekoliko godina ranije. Menopauza je deo prirodnog procesa starenja kod žena u kome se dešavaju mnoge promene u organizmu. Koža je pod uticajem fizioloških promena koje se dešavaju tokom procesa starenja i na nju snažno utiču estrogeni. Hipoestrogenizam koji prati menopauzu pojačava efekte kako unutrašnjeg tako i spoljašnjeg starenja, zbog ključne uloge estrogena u sintezi kolagena, održavanju debljine i vlažnosti kože. Smatra se da efekti postmenopauzalnog nedostatka estrogena uključuju: atrofiju; smanjen sadržaj kolagena i vode; smanjenu sekreciju sebuma; gubitak elastičnosti i neke manifestacije hiperandrogenizma.

Koje promene na koži možemo očekivati u periodu menopauze?

Kvalitet kože pogoršava se sa godinama usled sinergijskih efekata vremena i fotostarenja, zajedno sa padom hormona, faktorima životne sredine i  smanjenjem nekih metaboličkih aktivnosti. Kod žena u postmenopauzi pokazano je smanjenje sadržaja kolagena, elastičnosti i debljine kože što dovodi do povećane mlitavosti kože lica, gubitka tonusa, pojave linija i bora,svoće i veće osetljivosti kože. U nekim studijama dokazano je da se trideset posto kolagena kože gubi u prvih 5 godina nakon menopauze, povećava se rastegljivost kože za 1,1% godišnje, i smanjuje elastičnost za 1,5% godišnje nakon menopauze.

Na koji način se koža može pripremiti na sve što menopauza donosi kako bi promene bile blaže?

Svesni promena koje se sa godinama dešavaju sa kožom, možemo promeniti i dopuniti negu u tim godinama. Znamo da obnova ćelija kože opada u to vreme, lojne žlezde usporavaju i smanjuje se lučenje sebuma, pa koža postaje tanja, a grublja, suva i i osetljivija. Izraženije su linije i bore, manje je elastična, gubi tonus. Takođe barijera kože postaje podložnija promenama, pa kao rezultat postoji povećani gubitak vlage. Kožu polako pripremamo za taj period time što u negu uvodimo nešto „bogatije” kreme, punije teksture, sa aktivnim sastojcima, u zavisnosti od njenih potreba, kao i tipa kože.

Na koji način bi žene trebalo da promene navike u periodu menopauze kad je nega kože u pitanju? Koji su Vaši saveti za program nege kože u tim godinama?

S obzirom da koža postaje suva i osetljiva prvi korak je odabrati pravi prouzvod za redovno čišćenje kože, što bi u ovom slučaju trebalo da budu proizvodi koji je dodatno ne isušuju. Takođe, bez obzira što su promene koje se javljaju kao posledica UV zračenja nastale kao kumulativni efekat ranijeg izlaganja suncu, treba i dalje koristiti kreme sa UV faktorom, radi sprečavanja novih promena. Hidratacija postaje veoma važna, treba pažljivo odabrati kremu sa aktivnim sastojcima koji će redovno i pravilno hidrirati kožu. S obzirom na pojačane linije i bore, smanjenu elastičnost, manjak kolagena, treba koristiti i kreme koje imaju aktivne sastojke koji se bore protiv starenja, kao što su u novije vreme kreme koje utiču na deficit estogena u koži.

Na šta posebno treba obratiti pažnju pri odabiru proizvoda za negu kože u menopauzi?

Posebno treba obratiti pažnju na aktivne sastojke krema za negu. Danas postoje različiti preparati koji mogu pomoći i usporiti ubrzano starenje kože koje se dešava u menopauzi. Treba tražiti molekule koji sa jedne strane suzbijaju stanjivanje epidermisa, gubitak kolagena, koji poboljšavaju lipidni status kože, a sa druge sadrže molekule koji podstiču njenu hidrataciju i čuvaju barijeru sprečavajući time povećan gubitak vlažnosti, koji je karakterističan za ovaj period. Ovakvi preparati poboljšavaju izgled kože, tanke linije i bore postaju manje vidljive, koža postaje bolje hidrirana, boljeg tonusa.

Imate li dodatni savet koji se tiče zdravlja i dobrog izgleda kože u periodu menopauze i nakon nje?

Bez obzira što se promene koje spadaju u domen fotostarenja vezuju za dugogodišnje izlaganje UV zracima, mnogo pre perioda menopauze, kontinuirana UV zaštita je obavezna i u ovom periodu života. Sa godinama slabe odbrambena svojstva kože od štetnih efekata UV zračenja, a i veća je incidenca karcinoma kože, tako da su to sve razlozi za svakodnevnu upotrebu fotoprotektivnih krema. Treba je naneti na sva mesta koja su uzložena zračenju (lice, vrat, dekolte, ruke). Takođe, potrebno je spavati dovoljno dugo, jesti zdravu hranu, izbegavati pušenje, redovno vežbati. To sve utiče na zdraviji izgled kože.

Koji bi bio Vaš savet u vezi sa dodacima ishrani za poboljšanje izgleda kože?

Upotreba suplemenata može pomoći mnogim pacijentima, poboljšati im stanje kože i popraviti kvalitet života. Dermatolozi najčešće preporučuju preparate koji sadrže Zn, Cu, Fe (posebno za vegetarijance), vitamine A, D, E, niacin, B12 i biotin. Obično se zasnivaju na grupi B-kompleksa, uključujući pantotensku kiselinu i p-aminobenzoevu kiselinu. Međutim, važno je napomenuti da suplementaciju treba koristiti samo iz zdravstvenih razloga, pod kontrolom i do postizanja stanja zasićenosti organizma vitaminima ili mineralima.

Koji je razlog da menopauza utiče na našu kosu? 

Folikuli dlake su često pogođeni u tom periodu života. Kosa predstavlja specifičnu receptorsku strukturu na koju utiču promene povezane sa fluktuacijama u cirkulišućim nivoima polnih hormona. Glavni izvor estrogena nakon menopauze je pretvaranje adrenalnog androgena u estrogen pomoću enzima aromataze u perifernim tkivima. Postoje dokazi da receptori estrogena unutar dermalne papile regulišu tranziciju anagena u telogen u folikulu dlake. Kod ljudi, estrogeni smanjuju brzinu rasta kose, ali produžavaju fazu rasta ciklusa rasta kose i verovatno skraćuju fazu mirovanja.

Koje su najčešće promene na kosi kada nastupi menopauza?

Smanjeno trajanje faze anagena i regresija terminalnih dlaka na skalpu na tanju velus dlaku posebno su uzrokovani androgenima. Obično je dlaka fine teksture, test povlačenja (pull test) je negativan, ali dolazi do vidljive proređenosti kose na temenu. Gustina kose je difuzno  smanjena, a ona opada na način da postoji bitemporalno stanjivanje kose, sa poštedjenom prednjom, čeonom linijom. Žene kod kojih se smanjuje gustina kose, često pokazuju proređivanje i proširenje područja opadanja kose na centralnom delu kapilicijuma, što se, kada uključuje probijanje čeone linije kose, opisuje kao obrazac božićnog drvca.

Kako se rešiti problema proređivanja kose u menopauzi?

Ukoliko se ovaj problem javi, svakako je potrebno izbegavati različite salonske procedure, smanjiti upotrebu sredstava za ispravljanje kose, fena za kosu i drugih aparata sa izvorima toplote. Takođe, potrebno je upotrebljavati šampone i balzame koji mogu poboljšati izgled kose. Zdrava, raznovrsna ishrana je uvek od pomoći. Ukoliko se javite dermatologu, moguće je da ćete dobiti i topikalne aktivne preparate, kao što je na primer minoxidil koji se mora duže i kontinuirano upotrebljavati, ali je pokazao zadovoljavajuće rezultate.

Kako na najbolji mogući način negovati kosu u menopauzi?

Pored pregleda dermatologa i eventualno korišćenja druge propisane terapije, ukoliko je potrebna, svakako je neophodno izabrati dobre preparate za negu kose, tj. vrlo je važan odabir šampona. Moderni kvalitetni šamponi su evoluirali od osnovnih preparata kojima je jedini cilj bio da uklone sebum, produkte znojenja, prljavštine iz okolne sredine i izumrle ćelije kože, do savremenih proizvoda koji sadrže aktivne agense koji mogu uticati i na probleme koje pacijenti imaju, pa i na problem proređenosti kose, tanke i oštećene dlake. Kod odabira šampona koji bi pomogao kod problema proređivanja ili opadanja kose, potrebno je da šampon ima aktivne komponenete koje bi sprečavale gubitak dlake, poboljšavale njen rast, kao i njenu gustinu i debljinu.

Česta posledica menopauze su i dlačice na „pogrešnom“ mestu, npr. u predelu brade i iznad usana. Zašto dolazi do te promene i postoji li način da usporimo ovu pojavu?

Dlake na telu kod žena obično rastu do menopauze. Kasnije njihov broj počinje da se smanjuje. Nasuprot tome, dlakavost lica se javlja čak i kod starijih osoba. Prevalencija hirzutizma kod žena u postmenopauzi nije u potpunosti dokumentovana. Oko 50% žena prijavljuje prekomerni rast dlaka na licu nakon menopauze. Ova karakteristika sugeriše da je klinički i društveni značaj ovog problema potcenjen u mnogim slučajevima. Uopšteno, hirzutizam je posledica povećane proizvodnje androgena ili veće osetljivosti folikula dlake na ove hormone. Androgeni su odgovorni za povećanje veličine folikula dlake, prečnika dlake, kao i trajanje anagene faze terminalnih dlaka.

Postoji li savet za žene u menopauzi kad je u pitanju sprečavanje i lečenje proširenih vena?

Sa starenjem rizik od pojave proširenih (varikoznih) vena značajno raste. Kada nastupi menopauza, hormonske promene (pored starenja) mogu pogoršati ili pokrenuti probleme s cirkulacijom. Najbolja preventivna mera je vežbanje, a važno je održavanje telesne težine, jer je prekomerna težina jedan od rizika za razvoj varikoziteta. Ako počnu da se razvijaju proširene vene, možda će se javiti pulsiranje, grčevi ili osetljivost u nogama. Vene mogu biti tople na dodir, ili postati otečene. Treba obratiti pažnju i na pojavu ranica ili osipa. U tom slučaju pregled specialiste je potreban. okom poslednjih 20 godina, Vichy je razvio ekspertizu o vidljivom uticaju hormonskih promena na kožu tokom menopauze, sa više od 20 naučnih studija na više od 1200 žena u menopauzi. Neovadiol linija proizvoda predstavlja revolucionarno rešenje protiv vidljivih znakova starenja kože koje ublažava znakove menopauze na Vašoj koži, vraćajući joj izgled i osećaj mladolikog tena. Razvijena je u saradnji sa dermatolozima i ginekolozima, kako bi odgovorila na posebne potrebe kože koja se menja u svakoj fazi menopauze. Neovadiol deluje na probleme poput gubitka gustine i volumena kože, suvoće i opuštenosti kože kod žena u menopauzi.

go to top