NOVO  Ključne informacije o kolačićima na našim stranicama. Pročitajte više   OVDE SADA.

Ako ne preduzmete ništa, to će se tretirati kao prihvatanje kolačića.

Zatvori

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = RS Test : 'RS/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Kako da zimi zaštite svoju kožu od oštećenja izazvanih UV zracima?

 • favoris

Da li ste znali da Vaša koža može da pretrpi oštećenja od sunca i zimi? Da, tako je: UV zraci su prisutni tokom cele godine, pa je potrebno kožu štititi 24 časa dnevno svakog dana u godini.

Kako UV zraci utiču na kožu tokom zime?


Zabluda je da koža ne trpi oštećenja od sunca tokom zime. UV zraci su zapravo prisutni tokom cele godine, samo u različitim količinama.

UVA zraci su i duži od UVB zraka, što znači da mogu da prodru dublje u epidermis.

UV zraci se mogu podeliti u 3 kategorije: UVA, UVB i UVC zraci, a ovi poslednji apsorbuju se u atmosferi pre nego dopru do Zemlje.* UVB zraci – oni koji nam daju preplanuli ten (ili opekotine) - najjači su zimi dok su UVA zraci prisutni tokom cele godine u jednakim količinama, bilo da ste u Njujorku u januaru ili u Najrobiju u julu. UVA zraci su i duži od UVB zraka, što znači da mogu da prodru dublje u epidermis. To ih čini glavnim uzrokom fotostarenja kože.**

Studije su pokazale da UVA zraci prodiru kroz oblake i maglu, kao i kroz staklo i ostale odbijajuće površine, poput prozora i javnog prevoza.*** Ukratko, gde god ima sunčeve svetlosti, ima i UVA zraka i iako tokom zime ima manje sunca nego tokom leta, svejedno je važno da zaštitite svoju kožu.

Zaštita kože od zimskog sunca


Od fotozagađenja do oksidativnog stresa– život u gradu može da ostavi traga na našoj koži, a zimski uslovi poput snega, vetra i hladnih temperatura čine je suvljom i osetljivijom nego leti.  

Tekstura je ključna kod zaštite naše kože od oštećenja uzrokovanih suncem tokom zime. Znamo koliko je važno očistititi kožu kako bismo uklonili višak zagađenja sa kože (zato birajte kremu ili sredstvo za čišćenje na bazi vode kad uklanjate šminku. Možete da odaberete i bogatiju dnevnu kremu ili toniranu hidratantnu negu, ali vodite računa da uzmete  proizvod koji sadrži SPF (minimalno SPF 25).  

I na  kraju, ako idete na odmor zimi zapamtite da se UV zraci mogu odbiti o reflektujuće površine poput snega ili vode, zato ne zaboravite da spakujete zaštitu od sunca, bez obzira kakvo vreme očekujete.

* D’Orazio, J. i dr., ‘UV zračenje i koža’ u International Journal of Molecular Science 14.6 (2013.) str. 12222–12248 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709783/]
** Francuska agencija za ekološku sanitarnu sigurnost (AFSSE). ‘Ultraljubičasti zraci: saznanja o izlaganju i sanitarnim opasnostima’ (2005) str. 41
*** Robert Kandel, počasni director istraživanja u CNRS-u, Laboratorija dinamičke meteorologije (LMD/IPSL), Palaiseau.

Naši kultni proizvodi

 • 8926Baršunasta krema za lepši izgled kože sa SPF 50+00IDEAL SOLEILSUN CAREKrema za sunčanjeZaštita lica tokom sunčanja
  Baršunasta krema za lepši izgled kože sa SPF 50+
 • 7929Stik za osetljiva područja SPF 50+/UVA20 XL00IDEAL SOLEILZaštita lica tokom sunčanja
  Stik za osetljiva područja SPF 50+/UVA20 XL
 • 11842OBOJENI ,,DRY TOUCH” FLUID ZA LICE SPF 50
  BB prirodna nijansa tena
  52IDEAL SOLEILSUN CAREBB krema sa zaštitnim SPF faktoromZaštita lica tokom sunčanja
  OBOJENI ,,DRY TOUCH” FLUID ZA LICE SPF 50 BB prirodna nijansa tena
 • Najčitanije

  Sastojci

  Antioksdativno delovanje ,,zlatnog korenja"

  Bajkalska kapica je biljka iz kineske pokrajine Šanksi koja je izložena izuzetno hladnom vremenu i intenzivnom UV zračenju. Izložena ovako grubim uslovima, bajkalska kapica je morala da postane vrlo otporna kako bi preživela. Tako je i njeno korenje postalo neverovatno snažno i dobilo je naziv ,,zlatno korenje".

  Pročitaj članak

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  go to top