OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kako da zimi zaštite svoju kožu od oštećenja izazvanih UV zracima?

Da li ste znali da Vaša koža može da pretrpi oštećenja od sunca i zimi? Da, tako je: UV zraci su prisutni tokom cele godine, pa je potrebno kožu štititi 24 časa dnevno svakog dana u godini.

Kako da zimi zaštite svoju kožu od oštećenja izazvanih UV zracima?

Kako UV zraci utiču na kožu tokom zime?


Zabluda je da koža ne trpi oštećenja od sunca tokom zime. UV zraci su zapravo prisutni tokom cele godine, samo u različitim količinama.

UVA zraci su i duži od UVB zraka, što znači da mogu da prodru dublje u epidermis.

UV zraci se mogu podeliti u 3 kategorije: UVA, UVB i UVC zraci, a ovi poslednji apsorbuju se u atmosferi pre nego dopru do Zemlje.* UVB zraci – oni koji nam daju preplanuli ten (ili opekotine) - najjači su zimi dok su UVA zraci prisutni tokom cele godine u jednakim količinama, bilo da ste u Njujorku u januaru ili u Najrobiju u julu. UVA zraci su i duži od UVB zraka, što znači da mogu da prodru dublje u epidermis. To ih čini glavnim uzrokom fotostarenja kože.**

Studije su pokazale da UVA zraci prodiru kroz oblake i maglu, kao i kroz staklo i ostale odbijajuće površine, poput prozora i javnog prevoza.*** Ukratko, gde god ima sunčeve svetlosti, ima i UVA zraka i iako tokom zime ima manje sunca nego tokom leta, svejedno je važno da zaštitite svoju kožu.

Zaštita kože od zimskog sunca


Od fotozagađenja do oksidativnog stresa– život u gradu može da ostavi traga na našoj koži, a zimski uslovi poput snega, vetra i hladnih temperatura čine je suvljom i osetljivijom nego leti.  

Tekstura je ključna kod zaštite naše kože od oštećenja uzrokovanih suncem tokom zime. Znamo koliko je važno očistititi kožu kako bismo uklonili višak zagađenja sa kože (zato birajte kremu ili sredstvo za čišćenje na bazi vode kad uklanjate šminku. Možete da odaberete i bogatiju dnevnu kremu ili toniranu hidratantnu negu, ali vodite računa da uzmete  proizvod koji sadrži SPF (minimalno SPF 25).  

I na  kraju, ako idete na odmor zimi zapamtite da se UV zraci mogu odbiti o reflektujuće površine poput snega ili vode, zato ne zaboravite da spakujete zaštitu od sunca, bez obzira kakvo vreme očekujete.

* D’Orazio, J. i dr., ‘UV zračenje i koža’ u International Journal of Molecular Science 14.6 (2013.) str. 12222–12248 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709783/]
** Francuska agencija za ekološku sanitarnu sigurnost (AFSSE). ‘Ultraljubičasti zraci: saznanja o izlaganju i sanitarnim opasnostima’ (2005) str. 41
*** Robert Kandel, počasni director istraživanja u CNRS-u, Laboratorija dinamičke meteorologije (LMD/IPSL), Palaiseau.

Objavljeno

VAŠA RUTINA

Baršunasta krema za lepši izgled kože sa SPF 50+

Baršunasta krema za lepši izgled kože sa SPF 50+

( 1 comments )

Stik za osetljiva područja SPF 50+/UVA20 XL

Stik za osetljiva područja SPF 50+/UVA20 XL

OBOJENI ,,DRY TOUCH” FLUID ZA LICE SPF 50<br />BB prirodna nijansa tena

OBOJENI ,,DRY TOUCH” FLUID ZA LICE SPF 50
BB prirodna nijansa tena

go to top