OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kako da živite brzo, a dobro

Usporeni život je super, ali nije za svakoga.

Kako da živite brzo, a dobro

Bilo da ste pod stresom na poslu ili kod kuće ili samo pokušavate da ukradete 5 minuta dnevno za sebe, razmotrite naše savete kako mirne savesti da iskoristite svaki minut bez prenatrpanog rasporeda.

Vrlo često se događa da ne primećujemo probleme koji se ponavljaju ili ne nalazimo efikasna rešenja za stres, pa to ostavlja traga na našem zdravlju, koži i sveukupnom načinu razmišljanja. Posao, deca, porodica, novac... brige, dnevne ili bilo koje druge, dolaze u svim oblicima, ali nema univerzalnog rešena za sve žene. Kad dođe vreme da se stvari smire, treba prvo da otkrijete šta Vas pokreće. Ako se, kao i većina nas, povremeno osećate krivima i/ili pod stresom zbog posla, porodice, prijatelja ili čak i načina života, bacite oko na donji manifest i nadahnite se. Na kraju krajeva, sami ste sebi prioritet. 

PET ZAPOVESTI DOBROG ŽIVOTA

Kako da živite brzo, a dobro

1 - Poštujte svoj biološki sat

Ključno je odgonetnuti da li ste ševa ili sova, kako bi telo radilo u ritmu koji Vama odgovara. Svi imamo svoj jedinstven ritam; osigurajte sebi dovoljno sna (preko 35% nas spava manje od 7 sati dnevno)[1] i pokušajte da otkrijete koje je idealno vreme za ostale aktivnosti u kojima uživate. Zavisni ste o teretani? Pokušajte da vežbate odmah ujutro umesto posle posla. Isto tako, ako svako jutro u žurbi  pripemate ručak za taj dan, pokušajte to da uradite uveče pre spavanja.

[1]  https://alltop.com/viral/

2 - Pazite na svoj tip kože i to tokom cele godine

Samo neki od nas imaju isti tip kože leti i zimi, zato je važno da pazite na promenljive potrebe svog tela u zavisnosti od godišnjeg doba. Koža koja se peruta zimi može da postane masna i sklona aknama leti, zato pratite promene i menjajte rutinu prema potrebama kože. Posebno pripazite pri izlaganju suncu - Medicinski centar u New Yorku kaže da preko 80% starenja kože uzrokuju spoljni faktori (poznati kao ekspozom) koji uključuju i UV zrake. Na kraju krajeva, zdrava, blistava koža je sinonim efikasnog odgovora na stres - upravo nam takav podsticaj treba. 

3 - Jedite dobro da biste živeli dobro

Naš odnos prema hrani ključni je indikator reakcije našeg tela na stres. Za održavanje nivoa energije neophodno je da naučimo da slušamo signale za glad koje nam naše telo šalje. Izbegavajte popodnevne slatke krize konzumiranjem dovoljno vode - odlična je za ublažavanje napada gladi - i uključivanjem voća i povrća bogatog polifenolima sa anti-age dejstvom (link: članak o polifenolima?) u barem jedan obrok dnevno. Smootie sa borovnicama za doručak, hrskava salata za ručak ili povrće na pari kao dodatak večeri - zavisi od Vas, ali za kožu koja pršti energijom važno je da jedete povrće. 

4 - Spavajte dovoljno za dobrobit svog tela

Nekima od nas je potrebno 7, nekima 9 sati sna, ali odlazak u krevet (i ustajanje) u vreme koje odgovara našem biološkom satu - vidi 1. zapovest - jedna je od najvažnijih stvari koju možemo da učinimo za svoje telo. Preko 54% [2] nas ima problem sa nesanicom barem jednom nedeljno i kako biste izbegli taj uporan osećaj umora i boli kada dođete u kancelariju, probajte ovo: svako veče tokom nedelju dana pokušajte da idete u krevet 15 minuta ranije nego inače dok ne postignete željeni rezultat. I da, to uključuje i vikende - verujte nam, bićete puni energije i nećete osetiti potrebu da duže ostanete u krevetu ujutro.

[2]https://alltop.com/viral/

5 - Odaberite sport koji odgovara Vašem načinu života

Dok govorimo o ovim zapovestima, razmislite i o pravom obliku fizičke aktivnosti koji će Vam pomoći da se oslobodite stresa na kraju dugog dana. Ako volite stvari da radite polako, nežne aktivnosti poput plivanja ili joge dobri su i za Vaš duh i za Vaše telo. Ako Vam je pak stil života energičniji, uz aktivnosti poput crossfita ili vožnje bicikle, kući (ili na posao) ići ćete puni energije i bistre glave - idealan način za početak ili kraj užurbanog dana. Endorfin: najbolji prirodni podizač raspoloženja.

Objavljeno

go to top