OK

OK Cancel

Thank you

Close

Iz ugla dermatologa: Kako možete delovati na starenje kože

Starenje kože je kompleksan proces. Promene se dešavaju u svim slojevima kože, kako na površini (epiderm) tako i u dubljim slojevima (derm i hipoderm) . Takođe promene se dešavaju na nivou kostiju,mišića i potkožnog masnog tkiva.

rec-dermatologaOsim  prirodnog starenja  koje ide sa godinama i uglavnom je genetski determinisano  postoje brojni  spoljašni faktori koji utiču na starenje kože, od kojih su najpoznatiji UV zračenje, zagađivači iz vazduha, ishrana, pušenje, alkohol i stres.

Negde oko 25-te godine prvi znaci starenja postaju vidljivi.
Obično se prvo javljaju fine linije i bore koje  se  vremenom inteziviraju. Dolazi do propadanja kolagena i elastina što  za  posledicu ima gubitak elastičnosti i volumena. Glavni strukturni elementi  koji čine kožu i daju joj čvrstinu  i elastičnost su kolagen i elastin koje  proizvode fibrobralsti (ćelije u dermu).

Šta je kolagen?

Kolagen čini 75% naše kože i počinje da se gubi već u 20 -im i to po 1% godišnje. Sa godinama proizvodnja  kolagena  se smanjuje, zdrav kolagen propada pa se iz tog razloga neinvazivne procedure  baziraju na stimulaciji fibroblasta što posledično dovodi do povećane produkcije kolagena. Kao posledica  fotostarenja na površini se javljaju fleke, crvenilo (kapilari), generalno koža postaje suva i gruba. Starenjem opada i proizvodnja hijaluronske kiseline pa  se smanjuje sposobnost ćelija da vežu vodu što za posledicu ima gubitak svežine i blistavosti.

Kako možete delovati na starenje kože?

Neivazivne procedure koje svakako popravljaju kvalitet kože sa ciljem da ona bude glatka, čvrsta, blistava, ujednačene boje, dobrog tonusa i dovoljno hidrirana su:
1. Hemijski piling i Hydrafacial -  bazično predstavljaju uvod u sve dalje procedure. Uklanjaju zadebljali orožali sloj i utiču na produkciju fibroblasta, utiču na smanjenje inteziteta fleka i bora,povećavaju hidriranost kože.
2. IPL i Laseri (neablativni, mikrosekundni Nd:Yag) koji u okviru jednog tretmana uklanjaju sve znake starenja delujući istovremeno na hiperpigmentacije, crvenilo(kapilare) i stimulišu produkciju novog kolagena -fotopodmlađivanje.
3. Frakcioni radiotalasi (Fractora), bipolarni radio talasi (Forma), microneedling, tretman PRP–iem (plazma bogata trombocitima). Estetski tretmani kojima ciljano “oštećujemo” kožu kako bi je stimulisali na samoobnovu i regeneraciju.
4. Ulthera- lifting sa dugoročnom stimulacijom kolagena.
5. Biorevitalizacija hijaluronskom kiselinom kao i hijaluronski fileri koji utiču na sintezu kolagena, povećava  stepen hidratacije kože i nadoknađuje izgubljeni volumen.

Uvek je pravo vreme za početak anti-age procedura. Potrebe su različite i  nemaju veze sa godinama. Prevencija negom je nešto od čega se počinje, a procedure su zaista prilagođene potrebama. Ne morate izgledati umorno i čekati određene godine da počnete sa anti-age procedurama. Na  primer, ako imate genetski  determinisane podočnjake ili vam je koža toliko suva da već imate dosta bora oko očiju imate pravo da krenete sa anti-age procedurama. Adekvatna nega kože je neophodna za održavanje postignutog rezultata čak ga i  pospešuje.

ime (1)

AUTOR ČLANKA:
Dr Biljana Đurđević Mišeljić spec. dermatologije

go to top