OK

OK Cancel

Thank you

Close

Intervju sa dr Martom Terzić, specijalistom dermatovenerologije: Kako negovati kožu u menopauzi?

dr Marta Terzić specijalista dermatovenerolog

Koje su vidljive, a koje nevidljive promene koje se događaju na koži tokom različitih faza menopauze: u perimenopauzi i postmenopauzi?

Tokom peri i postmenopauze dešavaju se brojne promene na koži. Smanjuje se nivo hormona estrogena, progesterona, DHEA, a povećava nivo androgenih hormona, što dovodi do toga da nivo kolagenih vlakana u prvih pet godina nakon menopauze padne za 30%, nivo hijaluronske kiseline sa 50 godina života opada za 50%, esencijalni lidipi u koži se smanjuju za 57%, a u padu su i glikozaminoglikani. Zbog ovih promena se koža istanjuje za 1,1% godišnje, dok se elastičnost smanjuje za 1,5%godišnje. Sve ove promene dovode do toga da se koža istanjuje, da se pojavljuju bore, koža gubi jedrost i svežinu, dolazi do njenog opuštanja, a slabija je i otpornost prema UV zracima, pa je ubrzano i fotostarenje. Takodje se pojavljuju fleke, ali i hormonske akne, a ne mali broj žena u menopauzi ima problem sa proredjivanjem kose.

Možemo li unapred da se pripremimo, tako da nam kože bude spremna za promene koje će se desiti?

Na svu sreću odgovor je DA. S obzirom da dobro znamo koje se promene na koži dešavaju u ovoj delikatnoj životnoj dobi neophodno je kombinovati dermatološke tretmane sa adekvatnom dermokozmetikom za kućnu negu, koja je specijalno formulisana za kožu u peri i postmenopauzi,  a čiji je zadatak da obezbedi  neophodnu produženu negu  i da što duže očuva rezultate tretmana. Na ovaj način možemo značajno ojačati kožu , popraviti njen kvalitet i pripremiti je za sve predstojeće promene.

Koji su najčešći problemi koje žene imaju vezano za kožu lica tokom peri i post menopause?

Koža u peri i postmenopauzi trpi velike promene i postaje istanjena, suva, pojavljuju se bore, smanjuje se elastičnost i koža postaje opuštena. Takodje se pojavljuju fleke, prošireni kapilari, neretko žene imaju problem sa hormonski uzrokovanim aknama, a može se pojaviti i problem sa proredjivanjem kose.

Koji aktivni sastojci su jako bitni za negu kože u ovoj dobi?

Bitni su sastojci koji dobro hidriraju i koži daju jedrinu i čvrstinu , smanjuju njeno stanjivanje, stvaranje bora i opuštenost, nadoknadjuju i stimulišu stvaranje lipida, ali i ojačavaju barijeru kože. Neizbežni molekuli su hijaluronska kiselina, glicerin, aminokiseline, peptidi, ceramidi, antioksidansi poput vitamina C, retinol, kao i biomimetički molekuli poput Pro-Xylane koji stimulišu produkciju kolagena i koži vračaju mladolikost, volumen, gustinu, elastičnost, mekoću i blistavost.

Koje dermatološke tretmane preporučate ženama koje su u perimenopauzi i razlikuju li se od onih za žene u postmenopauzi?

Dermatološki tretmani koji se odnose na popravljanje kvaliteta kože u peri i menopauzi podrazumevaju brojne injekcione procedure u vidu biorevitalizacija kojim nadoknadjujemo hijaluronsku kiselinu, aminokiseline, peptide, antioksidanse i druge aktivne supstance i na taj način podstičemo ozbiljnu bioremodelaciju kože. Takodje, značajni rezultati se postižu injektovanjem seruma iz krvi sa koncentrovanim fakorima rasta – PRP, kao i hibridnim produktima koji hidriraju i stimulišu sintezu kolagenih vlakana – HarmonyCa. Nezaobilazni su i aparaturni tretmani laserima, radiofrekvencom i drugim, kojima se postiže moćna stimulacija stvaranja kolagenih i elastičnih vlakana i regeneracija i lifting ,  kao i pilinzi koji mogu biti laserski i hemijski.  Kombinovanim procedurama koža postaje hidriranija, jedrija,  svežija, manje opuštena, smanjuju se bore, fleke i kapilari. Ne postoji podela na tretmane koji se izvode u peri ili menopauzi. Radi se o istim tretmanima, ali je koži u menopauzi potrebna kompleksija kombinacija više tretmana i potrebno ih je češće izvoditi. Za pravilan odabir i  izvodjenje ovih procedura je neophodan dermatolog  sa iskustvom u estetskoj medicini, koji će na osnovu pregleda i odredjivanja tipa kože izabrati najbolje opcije.

Koji je Vaš savet za njegu kože /rutinu koje bi se žene trebale držati u svojoj svakodnevnoj kućnoj nezi?

Na prvom mestu je obavezno skidanje šminke sa lica, za šta najčešće preporučujem micelarnu vodu. Za dnevnu negu preporučujem preparate sa antioksidansima, poput vitamina C, kao i hijaluronskom kiselinom koja je neophodna za hidrataciju kože. Obavezna je antisolarna zaštita. Za veče biram preparate koji će kožu nahraniti i regenerisati. S’obzirom da sam i sama u menopauzi isrobala sam i trenutno koristim Neovadiol serum i krem, koji se pokazao kao odlčan i rado ga preporučujem svojim pacijentkinjama.

Koliko je važna UV zaštita u tim godinama?

UV zračenje je štetno i dovodi do značanih promena na koži. Pojavljuju se pigmentacije, keratoze, kapilari, koža postaje tanka, izborana i sa sigurnošću brže stari. U periodu peri i menopauze je zbog hormonskih promena osetljivost kože na UV zrake povećana i promene na koži u vidu fotostarenja se mnogo brže dešavaju, tako da je neophodna antisolarna zaštita. Moj izbor je uvek kvalitetna dermokozmetika sa SPF 50+ adekvatna tipu kože.

Sada malo o kosi. Događaju li se ženama promene na vlasištu i folikulama kose u ovom periodu?

Pored promene kvaliteta same dlake koja postaje tanja i krtija, žene se zbog hormonskih promena suočavaju sa proredjenjem kose, koje je najviše izraženo u prednjem delu vlasišta.

Kako pravilno negovati vlasište i kosu?

Za podsticanje rasta i smanjenje opadanja kose neophodna je suplementacija vitaminima, mineralima i hranljivim elementima. Danas se na tržištu mogu naći preparati koji imaju optimalne doze neophodnih sastojaka i daju odlične rezultate. Takodje se savetuje upotreba farbi za kosu bez amonijaka., kao i šamponi protiv opadanja kose. Kod izraženijih formi od pomoći su minoksidil rastvor i Dercos Aminexyl ampule za kosu. Kombinacija sa PRP tretmanima se odlično pokazala. Takodje treba izbegavati zatezanje i vezivanje kose.

Za zaključak: Molimo Vas da podelite 3 saveta za žene, kojih bi se trebale pridržavati u ovom periodu života.

Dočekajte svako jutro sa osmehom
Brinite o svom zdravlju i lepoti
Birajte dobrog dermatologa i dermokozmetiku

VAŠA RUTINA

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI<br />

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI

( 1 comments )

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI   <br /> 

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI   
 

HRANJIVA NOĆNA NEGA ZA ČVRSTINU KOŽE U POSTMENOPAUZI

HRANJIVA NOĆNA NEGA ZA ČVRSTINU KOŽE U POSTMENOPAUZI

( 1 comments )

MENO5 BI-SERUM<br /><br />ZA KOŽU U PERIMENOPAUZI I POSTMENOPAUZI

MENO5 BI-SERUM

ZA KOŽU U PERIMENOPAUZI I POSTMENOPAUZI

go to top