OK

OK Cancel

Thank you

Close

Intervju sa Stašom Stanković, Cambrige PhD: Inovativna otkrića u oblasti menopauze

STAŠA STANKOVIĆ, dr sc. reproduktivne medicinske genetike

STAŠA STANKOVIĆ, dr sc. reproduktivne medicinske genetike Univerziteta u Kembridžu, u sklopu saradnje sa kompanijom Vichy će na Women's Weekendu u Rijeci predstaviti projekat svog naučnog tima - jednostavan test kojim žena može da predvidi ulazak u menopauzu i tako planira majčinstvo.

Još kao studentica biomedicine na Oksfordu shvatila sam da oblast ženskog zdravlja vapi za inovacijama. Terapeutska rešenja bila su zastarela, kreirali su ih uglavnom muškarci na osnovu muško-ženskih odnosa od pre sto godina. Na primer, poznati britanski psihijatar David Reuben je sa svoje naučne tačke gledišta tvrdio da prestankom funkcije jajnika "i sama suština žene prestaje, ona više nije funkcionalna". Zazvučalo mi je to okrutno, verovatno me baš zbog toga privukla tema reproduktivnog zdravlja i plodnosti, koja zadire duboko u pitanja rodne ravnopravnosti - govori Staša Stanković, dr sc. reproduktivne medicinske genetike na sveučilištu Kembridž, koju je Svetsko udruženje za menopauzu proglasilo najboljom mladom naučnicom (do 40 godina) u oblasti ženskog zdravlja, a časopis Forbes uvrstio među 11 najuticajnijih žena koje su pridonele inovacijama vezanim za menopauzu. Impresivna su to dostignuća - pogotovo obzirom na činjenicu da joj je samo 27 godina! A čime je to ova mlada naučnica rodom iz Beograda zaslužila? Njen rad na Kembridžu, tokom kojeg se fokusirala na istraživanje genetskih uzročnika i bioloških mehanizama reproduktivnog starenja te plodnosti kod žena, doveo je do otkrića više od 300 genetskih biomarkera koji utiču na vreme ulaska u menopauzu.  

- Moć ovih informacija je u tome što ih možemo iskoristiti za izradu prvog genetskog testa koji će iz krvi ili pljuvačke omogućiti predviđanje vremena ulaska u menopauzu i pokazati koliko je koja žena plodna. Smisao je toga da žena ili devojka već u ranoj mladosti može saznati kada će ući u menopauzu i u skladu sa tim planirati majčinstvo – objašnjava Staša Stanković, koja će svoja saznanja podeliti sa učesnicama konferencije Women's Weekend - manifestacije koja na projektu povezivanja i osnaživanja žena od 9. do 11. marta u Rijeci okuplja važna imena regionalne i svetske scene. Tu će se raspravljati o raznim temama koje zaokupljaju žene u svakodnevnom životu, a jedna od njih je menopauza. U debati koju će voditi Staša Stanković zasigurno će najviše kontroverze izazvati njena najava zaista revolucionarnih metoda kojima bi se moglo utiecati na produženje reproduktivnog perioda kod žena.  

- Naše spoznaje o genetskim faktorima koji određuju plodnost i vreme ulaska u menopauzu mogu usporiti proces gubitka jajnih ćelija. Mnoge žene verovatno ne znaju da se rode sa tačno određenom količinom jajnih ćelija, u proseku dva milona, a kad taj broj padne na 1000 - jer njihova je rezerva neobnovljiva - žena ulazi u menopauzu. Eksperimentišući na ženkama miševa, uspeli smo produžiti njihov reproduktivni vek za 25 posto - povećavanjem početnog broja jajnih ćelija već pri rođenju ili odlaganjem njihovog propadanja. Na osnovu tih rezultata mogu se razviti lekovi nove generacije za povećanje plodnosti i produženje reproduktivnog veka žena. Međutim, tu se postavlja niz etičkih pitanja na koja tek treba naći odgovor, pa će proći još dosta vremena i istraživanja pre nego što se to počne primenjivati na ljudima – objašnjava Staša Stanković, koja želi da komercijalizuje istraživanja do kojih je došla sa svojim timom iz Kembridža pa su nedavno pokrenuli startap i u sledećim mesecima nadaju se investicijama. 

- Prvi put dolazimo do ključa objašnjenja zašto je jedna žena plodna, a druga nije te otvaramo potpuno novo poglavlje u medicini. Naš test mogao bi se primenjivati već od puberteta ili ranih dvadesetih, a to je posebno važno za žene koje će pre četrdesete ući u menopauzu, jer plodnost počinje opadati deset godina pre toga, dakle već u tridesetima. Kad test dobije sve potrebne sertifikate i uđe u kliničku primenu, uradiću ga i za sebe, a do tada čuvam svoje reproduktivno zdravlje tako što ne pušim i ne pijem alkohol. Jedini porok su mi slatkiši - smeje se mlada naučnica, objašnjavajući da je genetsko nasleđe bitan faktor, ali na plodnost utiču i neki spoljni faktori. Na primer, svaka popušena cigareta ubrzava ulazak u menopauzu, a ženama koje svaki dan piju alkohol to će se dogoditi godinu dana ranije nego onima koje ga konzumiraju povremeno. Staša nema problem sa tim, ona je sportski tip još od detinjstva provedenog u Beogradu. Odrasla je u porodici lekara i medicina je od prvog dana bila deo njenog života. Kad je tata pripremao specijalizaciju iz hirurgije, kaže, ona je operisala jastuk koji je glumio teško bolesnog pacijenta. Istovremeno, privlačila ju je gomila drugih stvari - završila je muzičku školu svirajući violinu, takmičarski se bavila jahanjem i umetničkim klizanjem, više od 15 godina provela je u glumačkom studiju i pozorištu... 

- Bila je tanka linija između glume i medicine, a na kraju sam odlučila da lečim tela, a ne duše - kaže Staša Stanković, koja je kao srednjoškolka preko porodičnih prijatelja saznala da je univerzitet u Oksfordu raspisao konkurs za stipendije, a kad ju je dobila, shvatila je da je sve u životu moguće. 

- Sa 17 godina došla sam u Veliku Britaniju, gde me sve ovo vreme drže prilike koje mi se pružaju. Nema većeg nego kada ti neko pruži priliku - najpre da kao mlada devojka i stranac definišeš sebe i svoj život, a zatim da u poslu dođeš na 'prvu liniju fronta' i da se razviješ u stručnjaka u svojoj oblasti - govori Staša, koja je nakon osnovnog studija na Oksfordu upisala master i doktorske studije na Kembridžu. Studiranje na ovom drugom univerzitetu zahtevalo je veliku disciplinu, posvećenost i gotovo asketski život: ko se bavi prirodnim naukama, kaže, ne gine mu manje od 15 sati rada dnevno. 

- Ipak, Kembridž ima dobro razrađen sistem okupljanja mladih ljudi kroz razna društva, formalne večere na koledžu, tematske večere, debatne klubove... To je jedno od najinspirativnijih mesta na svetu, gde ste okruženi najboljim naučnicima i gde iz dana u dan svedočite svom ličnom rastu. A nauka je divna i uzbudljiva, omogućuje mi da svaki dan radim nešto novo. Nauka je za mene igralište za odrasle - priča Staša, kojoj takav ritam ne ostavlja mnogo vremena za ljubav. Trenutno je, kaže, slobodna, ali srećna. Ima samo jednu želju - da se jednog dana vrati svojoj velikoj ljubavi, glumi i pozorištu 

VAŠA RUTINA

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI<br />

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI

( 1 comments )

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI   <br /> 

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI   
 

HRANJIVA DNEVNA NEGA ZA KOŽU U POSTMENOPAUZI<br />

HRANJIVA DNEVNA NEGA ZA KOŽU U POSTMENOPAUZI

HRANJIVA NOĆNA NEGA ZA ČVRSTINU KOŽE U POSTMENOPAUZI

HRANJIVA NOĆNA NEGA ZA ČVRSTINU KOŽE U POSTMENOPAUZI

( 1 comments )

go to top