OK

OK Cancel

Thank you

Close

Intervju sa Dr Jelenom Stojković Filipović

Da li menopauza utiče na kvalitet i stanje kože?

Starenje je univerzalan biološki proces, prirodna faza u životnom ciklusu svake jedinke, koja se završava smrću. Podrazumeva genetski programirano otkazivanje mehanizama koji održavaju homeostazu  (stalnost unutrašnje sredine organizma), a to se ogleda u raznim procesima. Menopauza predstavlja jednu od faza prirodnog procesa starenja, tokom koje dolazi do drastične promene u hormonskom statusu, što se odražava na funkciju brojnih organa uključujući i kožu. Tokom menopauze, koja nastaje u ranim pedesetim godinama,  nivo hormona opada više od 90%. Iz tog razloga drugi naziv za menopauzu je hormonalno ili klimakterično starenje, u kome dolazi do redukcije nivoa estrogena, progestina i androgena. Smanjenje koncetracije pomenutih hormona značajno utice i na smanjene njihovih receptora, koji se nalaze u određenim strukturama kože, a sve ukupno na značajno izmenjene različite komponente kože. To su, pre svega, promene u strukturi i koncentraciji kolagena i glikozaminoglikana kao gradivnih materija kože, smanjena koncentracija vode, promene u krvnim sudovima kože, u funkciji sebacealnih tj, lojnih žlezda. Zbog pomenutih promena kolagena koža postaje manje elastična, tanja i fragilnija; redukcija vode i smanjena produkcija sebuma čini kožu dehidriranijom i suvljom, a usled izmenjenog protoka krvi dolazi do funkcionalnih promena. U menopauzi, na ubrzanije starenje kože utiče i povećan nivo gvožđa, usled gubitka menstrualnog ciklusa. Takođe, na izgled i kvalitet kože, u ovom životnom dobu žene, utiče i lošiji san. Sumirano, promene koje se tokom menopause desavaju u koži možemo podeliti na strukturne i funkcionalne. U strukturne promene spadaju istanjenje kože (najviše zbog promena u sloju kože koji se naziva derm), gubitak elasticiteta, labavost, pojava bora, zatim povećana suvoća koja je praćena izraženijim perutanjem, iregularna i nepravilna pigmentacija, gubitak kose i promena njene boje kao i smanjeno znojenje. Sa druge strane, u funkcionalne promene kože u menopauzi spadaju redukovana barijerna funkcija kože, smanjena sposobnost zarastanja rana, redukovana imunološka funkcija (povecana sklonost infekcijama), termoragulacija, kao i povečan rizik od kutanih kancera, pre svega melanoma. Pomenute strukturne promene najizraženije sun a licu, potom na vratu jer su to zone najizloženije uticajima spoljašnje sredine koje takože doprinose bržem starenju kože, pre svega UV zračenje, zagađenost spoljašnje sredine i odereženi klimatski uslovi. Usled pomenutih strukturnih promena kože, ali i redukcije potkožnog masnog tkiva i atrofije mišiča lice dobija karakteristike trougla sa vrhom okrenutim na gore, suprotno od onoga što se viđa u ranijoj životnoj dobi. Ubrzano starenje kože i njen upadljivo drugačiji izgled u menopauzi  mogu značajno uticati na psihičko zdravlje i raspoloženje kod kod žena.

Da li menopauza utiče na kvalitet i stanje kose?

Dlaka i njen ciklični rast takođe su pod uticajem hormona. U tom smislu, rast kose, njen kvalitet, kao i količina se značajno menjaju tokom menopauze.  To se dešava kao posledica smanjenja koncentracije pre svega estrogena, ali i pogesterona, čiji se receptori nalaze i u folikulima dlake, ali i nešto većeg uticaja androgena. Iz tog razloga, tokom menopauze kosa intenzivnije opada, proređuje se, postaje suvlja i krta i manje otporna na spoljašnje uticaje, a usled gubitka melanina dolazi i do promene boje, tj. gubitka pigmentacije koju svi prepoznajemo kao seda kosa. Sa druge strane, dolazi do pojačane maljavost na obrazima i predelu iznad gornje usne.

Da li je potrebna dodatna, posebna nega za kožu lica i tela tokom menopauze?

Prema studiji u kojoj je procenjivana fizička atraktivnost zena u dobi 60-96 godina od strane neutralnog posmatraca, fizički atraktivnije žene imale su bolju sliku o sebi, bolje mentalno, fizičko stanje i socijalni status. Sve to govori u prilog psihološke prednosti kod žena koje “odlože” proces starenja tj. očuvaju bolji fizički izgled.  U tom smisu, neophodna je intenzivnija, svakodnevna, specifična nega ovako izmenjene kože, kako bi se pomenute, svakako neizbežne promene smanjile i ublazile. Tokom sistemske nadoknade hormona kod žena utvrđen je pozitivan efekat u smislu manjih i kasnije izraženih efekata menopause na strukturu i funkciju kože. Iz tog razloga procenjivana je primena lokalne hormonske terapije i njen pozitivan efekat na proces starenja (povećanje količine kolagena, elastičnosti, hidratacije, sebuma, smanjenje istanjenja i bora). Rezultati studija su potvrdili da dvonedeljna lokalna upotreba estrogena dovodi do značajnog smanjenja bora i poboljšanja elastičnosti kože lica, povećanja proliferacije keratinocita (osnovnih ćelija kože) i zadebljanje površnog sloja kože (epiderma). Takođe, poslednjih godina postoji tendencija upotrebe  dihidroepiandosterona (DHEA) u topikalnim formulacija za negu kože. U koži, DHEA predstavlja jedan od glavnih metaboličkih prethodnika aktivnih polnih hormona, posebno u menopauzi kada DHEA postaje najvažniji  “izvor” androgena kod žena i najznačajniji “izvor” aktivnog estrogena, pa njegovo snižavanje tokom života dovodi do posledičnog smanjenja ukupnog nivoa androgenih hormona (tzv. “androgen pool”). U tom smislu, smanjenje DHEA kod žena u postmenopauzi značajno utiče na deficit i estrogena i androgena, što ima uticaja na razne strukture u koži, pre svega pravilno umnožavanje i diferencijaciju ćelija u najpovršnijem sloju kože (epidermu) i količinu kolegena u dermu. Višemesečno korišćenje DHEA dovodi do povećana sekrecija sebuma, manje istanjenosti kože i manjeg stvaranja bora. U pravilnu negu kože u menopauzi svakako spada i manje kalorična ishrana, upotreba agran ulja i antioskidanata (vitamina C, E, ubikvinona – Q10, glutationa) i od značajnog je efekta u njenom sporijem starenju.

Da li je moguće učiniti nešto da se spreči opadanje kose u menopauzi?

Kao i u slučaju promena na koži, moguće je delimično uticati i na ublažavanje efekata menopauze i kada je dlaka u pitanju. S obzirom da u menopauzi dolazi do promena u kutanoj vaskulanoj reaktivnosti, to je jedan od načina terapijskog dejstva. U tom smislu, supstancije koje utiču na povećanje cirkulacije krvi u dlačnim folikulima imaju efekta i na pojačani rast dlake. Minoksidil i aminexil koji se nalaze bilo u formi rastvora, bilo u formulacijama za pranje kose (šamponima) imaju upravo pomenuti efekat i svakako se savetuju u svakodnevnoj upotrebi. Efekat aminexil-a u prevenciji opadanja kose kao i njegove uloge u očvršćavanju stabla dlake i povećanja kolagena u njemu relativno je skorije otkriven. U tom smislu, kako bi efekat bio što bolji potrebno je početi upotrebu što ranije. Takođe, uporedna upotreba obe od pomenutih supstanci pokazala je značajno bolji efekat u bilo kojoj fazi proređivanja kose.

Najčitanije

Vitamin C - tajna blistave kože?

Sastojci

Vitamin C - tajna blistave kože?

Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


Pročitaj članak

Otkrijte male tajne izbora vašeg idealnog pudera uz savete Ene Jović

Nega Lica

Otkrijte male tajne izbora vašeg idealnog pudera uz savete Ene Jović

Ena Jović, jedna od naših najcenjenijih šminkerki, je još kao devojčica pripremajući se za baletske nastupe ušla u čarobni svet šminke. Ta ljubav se dodatno produbila u tinejdžerskim danima, kada je baveći se manekenstvom, imala  prilike da se upozna sa radom naših, ali i inostranih šminkera. Sve ovo dodatno je inspirisalo i motivisalo Enu da za svoj životni poziv odabere zanimanje profesionalnog šminkera.

Pročitaj članak

go to top