OK

OK Cancel

Thank you

Close

Intervju sa Dr Igorom Pilićem

Šta je menopauza?


Menopauza predstavlja poslednju menstruaciju u životu. Da je nastupila menopauza, mozemo zaključiti tek retrogradno, nakon godinu dana, tokom kojih nema menstrualnog krvarenja.  Okvirno, oko 50 godine života nastupa menopauza, ali se naravno moze javiti i ranije i kasnije. Ukoliko nastupi pre 40. godine, govorimo o prevremenoj, a posle 55. o kasnoj menopuzi. Kako smo svedoci da se životni vek čoveka produžava, možemo zaključiti da žene gotovo trećinu života provedu u postmenopauzi.

Koliko u proseku traje period menopauze?


Menopauza je poslednja menstruacija. Postmenopauza je period koji nastupa posle poslednje menstruacije. Perimenopauza je višegodišnji period oko menopauze, odnosno 5 godina pre i posle, koje se karakteriše iregularnim ciklusima i drugim promenama kao posledica smanjenja hormona u životnoj dobi. Poklapa se sa klimakterijumom  koji predstavlja razdoblje kada se postupno gasi funkcija jajnika.

Koji su najčešći simptomi koji se javljaju u menopauzi?


Pojava simpotoma u postmenopauzi je individualna kod svake žene, kako u vidu kvaliteta, tako i u vidu kvantiteta samih simptoma i tegoba.
Obzirom na promenu nivoa hormona, povišenih vrednosti FSH, E2 (estradiol) i sniženih vrednosti progesterona (P4), javljaju se zadebljanje endometrijuma, polipi, menometroragije, PMS, migrene, depresija, promena apetita, porast telesne mase.

Rani simptomi:
-vazomotorni (valunzi, noćna znojenja, palpitacije, glavobolje)
-psihičke teobe
-estetske promene u vidu suve kože, kose, noktiju, pojava naglašenih bora kože usled gubitka turgora i elastičnosti
-smanjena sinteza kolagena i elastičnih vlakana u koži.

Nakon 5 godina:
-atrofija urogenitalnih organa
-pojačavanje promena vezanih za kožu

Kasne posledice, nakon 10 godina:
-kardiovaskularne bolesti
-osteoporoza
-senilna demencija

Kako žena može sama sebi pomoći da olakša simptome?


Terapija u postmenopauzi se bazira na hormonskoj supstituciji i vrlo je specifična te mora biti prepisana od strane lekara, ginekologa, endokrinologa.


Žene mogu i moraju poslušati savete vezano za način života, fizičku aktivnost, navike u ishrani, kao i za korišćenje određenih proverenih kozmetskih preparata za očuvanje kože koja predstavlja najveći organ tela.

VAŠA RUTINA

 • neovadiol-dnevna-nega-suva-koza; osetljiva-koza; vichy-krema; za-lice; menopauza; gubitak-gustine; gubitak-volumena; suvoca; zatezanje; gubitak-volumena; osetljiva-koza; protiv-bora; lagana-tekstura; bore-smejalice
 • neovadiol-dnevna-nega-normalna-koza; mesovita-koza; osetljiva-koza; vichy-krema; za-lice; menopauza; gubitak-gustine; obnova-koze; bez-parabena; suvoca; zatezanje; gubitak-volumena
 • neovadiol-night-nocna-nega-vichy; nocna-nega-preoblikovanje-kontura; lica; krema-za-lice; blistavost; menopauza; osecaj-hladenja; gusca-koza; hranljiva; bore-smejalice; suvoca; dodatna
 • Najčitanije

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  Otkrijte male tajne izbora vašeg idealnog pudera uz savete Ene Jović

  Nega Lica

  Otkrijte male tajne izbora vašeg idealnog pudera uz savete Ene Jović

  Ena Jović, jedna od naših najcenjenijih šminkerki, je još kao devojčica pripremajući se za baletske nastupe ušla u čarobni svet šminke. Ta ljubav se dodatno produbila u tinejdžerskim danima, kada je baveći se manekenstvom, imala  prilike da se upozna sa radom naših, ali i inostranih šminkera. Sve ovo dodatno je inspirisalo i motivisalo Enu da za svoj životni poziv odabere zanimanje profesionalnog šminkera.

  Pročitaj članak

  go to top