OK

OK Cancel

Thank you

Close

Intervju sa Dr Igorom Pilićem

Šta je menopauza?


Menopauza predstavlja poslednju menstruaciju u životu. Da je nastupila menopauza, mozemo zaključiti tek retrogradno, nakon godinu dana, tokom kojih nema menstrualnog krvarenja.  Okvirno, oko 50 godine života nastupa menopauza, ali se naravno moze javiti i ranije i kasnije. Ukoliko nastupi pre 40. godine, govorimo o prevremenoj, a posle 55. o kasnoj menopuzi. Kako smo svedoci da se životni vek čoveka produžava, možemo zaključiti da žene gotovo trećinu života provedu u postmenopauzi.

Koliko u proseku traje period menopauze?


Menopauza je poslednja menstruacija. Postmenopauza je period koji nastupa posle poslednje menstruacije. Perimenopauza je višegodišnji period oko menopauze, odnosno 5 godina pre i posle, koje se karakteriše iregularnim ciklusima i drugim promenama kao posledica smanjenja hormona u životnoj dobi. Poklapa se sa klimakterijumom  koji predstavlja razdoblje kada se postupno gasi funkcija jajnika.

Koji su najčešći simptomi koji se javljaju u menopauzi?


Pojava simpotoma u postmenopauzi je individualna kod svake žene, kako u vidu kvaliteta, tako i u vidu kvantiteta samih simptoma i tegoba.
Obzirom na promenu nivoa hormona, povišenih vrednosti FSH, E2 (estradiol) i sniženih vrednosti progesterona (P4), javljaju se zadebljanje endometrijuma, polipi, menometroragije, PMS, migrene, depresija, promena apetita, porast telesne mase.

Rani simptomi:
-vazomotorni (valunzi, noćna znojenja, palpitacije, glavobolje)
-psihičke teobe
-estetske promene u vidu suve kože, kose, noktiju, pojava naglašenih bora kože usled gubitka turgora i elastičnosti
-smanjena sinteza kolagena i elastičnih vlakana u koži.

Nakon 5 godina:
-atrofija urogenitalnih organa
-pojačavanje promena vezanih za kožu

Kasne posledice, nakon 10 godina:
-kardiovaskularne bolesti
-osteoporoza
-senilna demencija

Kako žena može sama sebi pomoći da olakša simptome?


Terapija u postmenopauzi se bazira na hormonskoj supstituciji i vrlo je specifična te mora biti prepisana od strane lekara, ginekologa, endokrinologa.


Žene mogu i moraju poslušati savete vezano za način života, fizičku aktivnost, navike u ishrani, kao i za korišćenje određenih proverenih kozmetskih preparata za očuvanje kože koja predstavlja najveći organ tela.

Objavljeno

go to top