getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = RS Test : 'RS/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Intervju sa Dr Igorom Pilićem

Intervju sa Dr Igorom Pilićem

Šta je menopauza?


Menopauza predstavlja poslednju menstruaciju u životu. Da je nastupila menopauza, mozemo zaključiti tek retrogradno, nakon godinu dana, tokom kojih nema menstrualnog krvarenja.  Okvirno, oko 50 godine života nastupa menopauza, ali se naravno moze javiti i ranije i kasnije. Ukoliko nastupi pre 40. godine, govorimo o prevremenoj, a posle 55. o kasnoj menopuzi. Kako smo svedoci da se životni vek čoveka produžava, možemo zaključiti da žene gotovo trećinu života provedu u postmenopauzi.

Koliko u proseku traje period menopauze?


Menopauza je poslednja menstruacija. Postmenopauza je period koji nastupa posle poslednje menstruacije. Perimenopauza je višegodišnji period oko menopauze, odnosno 5 godina pre i posle, koje se karakteriše iregularnim ciklusima i drugim promenama kao posledica smanjenja hormona u životnoj dobi. Poklapa se sa klimakterijumom  koji predstavlja razdoblje kada se postupno gasi funkcija jajnika.

Koji su najčešći simptomi koji se javljaju u menopauzi?


Pojava simpotoma u postmenopauzi je individualna kod svake žene, kako u vidu kvaliteta, tako i u vidu kvantiteta samih simptoma i tegoba.
Obzirom na promenu nivoa hormona, povišenih vrednosti FSH, E2 (estradiol) i sniženih vrednosti progesterona (P4), javljaju se zadebljanje endometrijuma, polipi, menometroragije, PMS, migrene, depresija, promena apetita, porast telesne mase.

Rani simptomi:
-vazomotorni (valunzi, noćna znojenja, palpitacije, glavobolje)
-psihičke teobe
-estetske promene u vidu suve kože, kose, noktiju, pojava naglašenih bora kože usled gubitka turgora i elastičnosti
-smanjena sinteza kolagena i elastičnih vlakana u koži.

Nakon 5 godina:
-atrofija urogenitalnih organa
-pojačavanje promena vezanih za kožu

Kasne posledice, nakon 10 godina:
-kardiovaskularne bolesti
-osteoporoza
-senilna demencija

Kako žena može sama sebi pomoći da olakša simptome?


Terapija u postmenopauzi se bazira na hormonskoj supstituciji i vrlo je specifična te mora biti prepisana od strane lekara, ginekologa, endokrinologa.


Žene mogu i moraju poslušati savete vezano za način života, fizičku aktivnost, navike u ishrani, kao i za korišćenje određenih proverenih kozmetskih preparata za očuvanje kože koja predstavlja najveći organ tela.

Dr. Igor Pilić

Naši kultni proizvodi

 • NEOVADIOL MAGISTRAL ELIXIR koncentrat sa hranljivim obnavljajućim uljima
 • NEOVADIOL KOMPENZACIONI  KOMPLEKS* Napredna obnavljajuća nega za zrelu kožu i kožu  u menopauzi Suva osetljiva koža *Kompenzacioni kozmetički kompleks
 • NEOVADIOL KOMPENZACIONI  KOMPLEKS* Napredna obnavljajuća nega za zrelu kožu i kožu  u menopauzi   Normalna  do mešovita osetljiva koža * Kompenzacioni kozmetički kompleks.
 • NEOVADIOL NIGHT KOMPENZACIONI KOMPLEKS* Napredna obnavljajuća noćna nega                                                                                                                             * Kompenzacioni kozmetički kompleks.
 • Najčitanije

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  Antioksdativno delovanje ,,zlatnog korenja"

  Sastojci

  Antioksdativno delovanje ,,zlatnog korenja"

  Bajkalska kapica je biljka iz kineske pokrajine Šanksi koja je izložena izuzetno hladnom vremenu i intenzivnom UV zračenju. Izložena ovako grubim uslovima, bajkalska kapica je morala da postane vrlo otporna kako bi preživela. Tako je i njeno korenje postalo neverovatno snažno i dobilo je naziv ,,zlatno korenje".

  Pročitaj članak

  One su rekle DA koži sa manje bora!

  Nega Lica

  One su rekle DA koži sa manje bora!

  Vichy je pravi saveznik za borbu protiv bora, jer pruža podršku svakoj fazi života i tipu kože. To potvrđuju i poznate dame Branislava Antović, Anastasija Đurić, Ana Stanić i Mirjana Bobić Mojsilović koje su među Vichy linijama za anti-age negu pronašle favorite.

  Pročitaj članak

  go to top