OK

OK Cancel

Thank you

Close

IVANA JOVANOVIĆ: MOJE ISKUSTVO SA MENOPAUZOM

Priča Ivane Jovanović

Ivana Jovanović

Priču o svojoj menopauzi započeću jednom važnom afirmacijom: Volim svoju menopauzu jer me je učinila mudrijom i kompletnijom osobom.

Iako sam u menopauzu ušla rano i naglo, pre navršene 45. godine, koliko sada imam, ona me nije ni uplašila, ni usporila, niti me učinila manje ženstvenom. Odmah na početku ću vam otkriti najvažniju stvar u vezi sa menopauzom. Kada vam se desi, a to je neminovno između 40-te i 50-te godine, ne okrećite glavu i ne prenemažite se. Pružite joj ruku, prihvatite je, dobro upoznajte i - ne samo da ćete je zavoleti, nego ćete u njoj uživati. Objasniću vam kako.

Hormonski zavistan karcinom dojke – početak menopauze

Sa 40 godina dogodio mi se karcinom dojke. Minijaturan, neprimetan, ali invazivan. I hormonski zavistan. Kažem – dogodio se, jer je ta dijagnoza bila samo jedna majušna epizoda u mom životu, koju sam uz pomoć medicine, u koju verujem, ali i uz pomoć jake volje, uspela da preokrenem u svoju korist. Većini mladih žena koje se leče od hormonski zavisnog karcinoma dojke deo terapije su „blokatori“ estrogenskih receptora. Ja sam ih uzimala od 41. godine i već tada se suočila sa simptomima perimenopauze: neredovni ciklusi, valunzi, blage promene raspoloženja. Pre nego što sam popila prvu dozu leka, dobro se sećam, rekla sam sebi: Ivana, ovaj lek ćeš piti kao vodu i nećeš imati nikakve nus-pojave. I tako je i bilo. Zapravo, imala sam sve one simptome koje sam i nabrojala, ali sam ponavljala sebi da to nije ništa, da će proći, da je sve to što osećam u senci najvažnije činjenice - da sam opet zdrava.

„Prava“ menopauza

Pre malo više od godinu dana sam, zbog prevencije širenja bolesti, uradila operaciju koja se zove bilateralna adneksektomija ili uklanjanje jajnika i jajovoda. I njeno „veličanstvo“ – menopauza, bukvalno mi je preko noći pokazala svoje pravo lice. Odmah da vas utešim – kod mene to nije bio prirodan proces. Vi ćete, verovatno, menopauzu upoznavati korak po korak i lagano se na nju navikavati – jer priroda se, na kraju, uvek najbolje pobrine za nas.

Simptomi menopauze

Kao što sam rekla, čim organizam „prepozna“ da više nema estrogena – počinju da se pale „lampice za uzbunu“. Ja sam simptome menopauze, koji jesu brojni, sebi objasnila upravo tako: nema više estrogena, tvoj organizam je „u panici“ pa šalje „signale“ (simptome), na tebi je da ga umiriš i vratiš ga u balans. Srećom, u tom procesu vraćanja balansa ne moramo da budemo same – uz nas je savremena medicina, psihoterapija, kozmetologija, da nam praktično pomognu da upoznamo i zavolimo tu novu, a ja ću odgovorno dodati – bolju verziju sebe.

Valunzi su postali intenzivniji i češći, nekad se osećaš kao da ti grudni koš i glava gore, noću se makar jednom presvučeš i odeš u toalet jer bešika takođe šalje signale za uzbunu. Ništa strašno, odmah da vam kažem, nove navike usvojiš za manje od nedelju dana. Kosa ti je suvlja, ali postoje sjajni medicinski šamponi za hidrataciju, a uštedećeš i na frizeru, jer ne moraš više da je pereš svaki drugi dan. Koža takođe postaje suvlja, ne tom brzinom kao kosa, ali tek tu je medicinska kozmetika otišla korak dalje. Mene je iskreno oduševilo to što postoje kreme i serumi koji jasno i glasno komuniciraju „za žene u menopauzi“, jer na taj način lako i jednostavno dođeš do preparata koji prijaju tvojoj koži.

Suvoća vagine je jedan od najmarkantnijih simptoma. Seksualni odnosi postanu bolni i vrlo često dolazi do mikro povreda sluznice i krvarenja. Za ovaj problem postoje praktična rešenja u vidu lubrikanata, a ono što sam nedavno saznala je i metoda PRP zidova vagine, koju rade pojedini dermatolozi i ginekolozi, pa se ovaj problem uspešno rešava „na duže staze“. Nisam probala, ali, kao što sam rekla, verujem u medicinu i pozdravljam svaku nauku koja mi se posveti i radi na tome da se osećam dobro. Zar nije lepo kada znaš da nisi sama i nemoćna, već da imaš stručnu podršku!

Šta najviše volim kod svoje menopauze

Lagaću ako kažem da obožavam mokru pidžamu, tuširanje u pola noći, lupanje srca, povremeno natečene zglobove...Ne obožavam, ali „kuliram“ i kažem „pa šta!“. To je moja priroda i priroda svake žene. Posle svega što sam u životu pregurala (a imala sam dosta dramatičnih životnih epizoda), nisam luda da kukam zbog valunga ili pojačane pigmentacije lica.

Ono što sam jako zavolela je moja nova ne-estrogenska „emocionalna konstitucija“. Ja sam u menopauzi postala smirena, pribrana čak i u teškim situacijama (u kojima bih nekad čupala kosu od nervoze), promišljenija, ne jurim kao nekada da stignem baš sve, nemam potrebu da se svidim svima. Osećam da sam baš sada onakva kakva treba da budem. 

Ne znam da li bi se psiholozi i endokrinolozi složili sa mnom, ali meni se čini da u ovoj životnoj fazi žene nisu više opterećene ni muškarcima, ni vezama, ni zavođenjem. Ženama je lepo kada su sa sobom, sa svojom decom, dragim prijateljima, kolegama. Kada je oslobođena tog emotivno-erotskog presinga, žena čak može da doživi novi karijerni uzlet, pokrene novi posao, osmeli se da ostvari nedosanjane snove. 

Dragi estrogene, hvala ti na svim bujnim i sočnim blagodetima - ljubavničkim, majčinskim, borbenim, kojima si ispunio moj dosadašnji život. Sada tačno znam kuda i kako dalje.Autor fotografije: Miša Obradović

Objavljeno

VAŠA RUTINA

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI<br />

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI

( 1 comments )

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI   <br /> 

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI   
 

HRANJIVA NOĆNA NEGA ZA ČVRSTINU KOŽE U POSTMENOPAUZI

HRANJIVA NOĆNA NEGA ZA ČVRSTINU KOŽE U POSTMENOPAUZI

( 1 comments )

MENO5 BI-SERUM<br /><br />ZA KOŽU U PERIMENOPAUZI I POSTMENOPAUZI

MENO5 BI-SERUM

ZA KOŽU U PERIMENOPAUZI I POSTMENOPAUZI

go to top