OK

OK Cancel

Thank you

Close

INTERVJU SA DR. NEVENKOM DOKMANOVIĆ: KAKO ZAŠTITI KOŽU OD HIPERPIGMENTACIJA?

dr Dokmanović

Šta su to hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacije kože su pojave na različitim delovima lica ili tela,različitog oblika i intenziteta, kao i veličine,nakupine pigmenta kože – melanina. Verovatno svi znaju šta su pegice na licu koje možemo videti i kod dece, a većina žena se u toku trudnoće sreće sa opširnim i intenzivnim hiperpigmentacijama na licu, u oblasti čela, obraza, brade i nausnica, za koje dermatolozi imaju i poseban naziv – trudnička maska. Sa ovim problemom se možemo sresti u bilo kom uzrastu i za mnoge predstavljaju značajan faktor gubitka samopouzdanja.

Kako se razvijaju i pojavljuju hiperpigmentacije? Koji su glavni uzroci nastanka?

Poremećaj produkcije pigmenta melanina, u smislu njegove povećane sinteze, dovodi do nakupljanja u površinskim slojevima kože. Uzroci koji dovode mogu biti nasledni, ali i isprovocirani i drugim faktorima. Ono što se najčešće viđa u dermatološkoj praksi jeste dugogodišnje preterano izlaganje suncu ili korišćenje solarijuma. Više od 50% pacijenata ima hipšerpigmentacije upravo iz razloga hiperinsolacije. One se razvijaju postepeno, i najčešće posle 30te godine života, i njiva pojava je nezaustavljiva i opširna. Manji broj pojačanog nakupljanja melanina (25-32%), je posledica hormonskih poremećaja ili koriščenje hormonskih preparata (kontraceptivi). Na trećem mestu po učestalosti uzroka, je već pomenuta trudnoća. Korišćenje nekih lekova, i istovremeno izlaganje suncu dovodi do iznenadne pojave flekica na licu i telu – analgetici (ibuprofen, diklofenak...), antibiotici (azitromicin, tetraciklini, doksiciklin..), diuretici (furosemid, acetozolamid..), antidepresivi (fluoksentin, amitriptilin...), anskiolitici (diazepam, fenobarbital...), preparati za lečenje akni (isotretinoin, benzoil peroksid, retinol, adapalen). Ne treba zaboraviti i da određena sistemska oboljenja endokrinog ili gastrointenstinalnog sistema, prve svoje simptome upravo pokazuju kao pojavu manje ili više difuznih hiperpigmentacija na licu ili telu.

Kako prevenirati pojavu hiperpigmentacija – koju vrstu proizvoda u nezi kože treba koristiti da bi ih sprečili?

Da bi sprečili pojavu hiperpigmentacije treba poštovati svega nekoliko jednostavnih pravila. Prvo i osnovno je izbegavati sunčanje, kao i svaki nepotrebni boravak na suncu (npr. kada krene proleće i prvi topli zraci izbegavati sedenje u otvorenim baštama), a naročito solarijum. Drugo pravilo je da koristimo sredstva za zaštitu od sunca svakodnevno sa faktorima zaštite od najmanje 30. Ova sredstva treba ponovo nanositi svakih 2 sata, ukoliko ste napolju (udobno je što danas postoje u obliku spreja). Ne izlagati se suncu u periodu između 10 i 16 časova. Treba imati na umu da su kreme sa SPF samo dodatna sredstva zaštite, a da je ono osnovno - neizlaganje direktno suncu, kao i nošenje šešira. A kada želimo da našu zaštitu podignemo na viši nivo, treba da uključimo serume i kreme sa vitaminom C, koji je moćan antioksidant, ali i sprečava pojavu flekica, te se bori protiv novonastalih. Još jedan antipigmentni satojak koji nam donosi savremena kozmetologija je i niacinamid (vitamin B3). Niacinamid je savršena zamena za neke od prethodno korišćenih supstanci kao što je hidrohinon, a koje su nosile određeni rizik. Sam po sebi on deluje tako što sprečava pojavu nastanka flekica, ali i smanjuje već postojeće, i ono što je dermatolozima najvažnije podiže nivo zaštite kožne barijere. Velika prednost je i mogućnost kombinacije niacinamida sa vitaminom C, gde oba moćna produkta deluju sinergistički, pojačavajući svoja pozitivna dejstva na kožu. Redosled jutarnje anti solarne rutine je jednostavan – umivanje, serum sa vitaminomC i /ili niacinamidom, krem sa vitaminom C i /ili niacinamidom, krem sa SPF.

Objavljeno

VAŠA RUTINA

B3 DARK SPOTS SERUM

B3 DARK SPOTS SERUM

Umanjuje hiperpigmentacijske fleke.

30ml

Novo

B3 ANTI-DARK SPOTS SPF50 KREMA

B3 ANTI-DARK SPOTS SPF50 KREMA

go to top