OK

OK Cancel

Thank you

Close

INTERVJU S MAG. PHARM. JELENOM MILOJKOVIĆ O MENOPAUZI

Mr. ph. Jelena Milojković

Koje simptome menopauze žene najčešće ističu i za koje traže savet od farmaceuta? Koji su glavni efekti menopauze na njihovoj koži?

Postoji velik broj simptoma i problema sa kojima se susrećem u svojoj svakodnevnoj praksi i na koje žene, dolazeći u apoteku, traže odgovore. Najčešće problemi sa kojima se žene susreću su pre svega promene u njihovoj telesnoj težini, zatim promene u raspoloženju, depresija, razdražljivost i nesanica, a takođe i vizuelne promene, koje su svakoj ženi jako bitne, pre svega suvoća kože lica i tela.

Da li su žene svesne različitih faza menopauze (perimenopauza i postmenopauza) i da li žele da priznaju da su 'zakoračile' u menopauzu?

Postoje dve faze menopauze. To su perimenopauza i postmenopauza. Perimenopauza se javlja ulaskom u 40-te godine i traje do poslednjeg menstrualnog ciklusa, a postmenopauza počinje godinu dana nakon izostanka poslednje menstruacije. Žene najčešće nisu svesne da postoje ove dve faze i nisu svesne da su uopšte u fazi menopauze odnosno peri ili postmenopauze bas zbog toga što smo u prethodnom periodu imali veliki problem sa COVID Sars virusom koji u organizmu može da izazove neke simptome i probleme koje menopauza sama po sebi nosi. Moja uloga kao farmaceuta u apoteci je da im razgraničim probleme koji mogu da se dese u peri i postmenopauzi i da im ukažem na adekvatnu negu kako lica, tela tako i njihovog fizičkog stanja u toku ovih faza.

Da li žene žele da razgovaraju o tome ili se menopauza još uvek smatra tabu temom?

Zadivljujuće je koliko sve više žena zaista želi da razgovara sa farmaceutom u apoteci o problemima koji se dešavaju u peri i postmenopauzi. Do pre nekoliko godina to je bila tabu tema. Danas one o ovom problemu razgovaraju i sa farmaceutima, sa svojim lekarima, a vrlo često i preko društvenih mreža mogu da dobiju najadekvatnije odgovore na pitanja koje ih muče.

Kakva su Vaša iskustva sa menopauzom?

Kao i kod svake druge žene u ovom životnom periodu simptomi menopauze nisu ni mene zaobišli. Javljali su se na početku sporadično, pre svega valunzi koji su praćeni znojenjem, promena telesne težine, povremena nesanica i naravno pre svega, suva koža lica i tela. To su mi bili jasni pokazatelji da se u mom organizmu nešto dešava i da je potrebno da preuzmem neke mere i korake da svoj kvalitet života poboljšam. Uz adekvatnu fizičku aktivnost, adekvatnu ishranu, negu kože i kose uspela sam da probleme koji se javljaju kod mene u perimenopauzi i kasnije prevaziđem na najbolji mogući način.

Šta savetujete ženama koje su u menopauzi?

Savetujem vam da uživate u životu. Da dišete punim plućima i okrenete se sebi i svojim navikama. Da promenite životne navike, bavite se fizičkom aktivnošću i svaki dan učinite sebi još lepšim i boljim.  Za sve ostalo što vam je potrebno možete uvek doći kod svog farmaceuta u apoteku da dobijete adekvatne savete o nezi, suplementaciji i svemu ostalom što vas brine u vezi ovog najlepšeg životnog doba.

VAŠA RUTINA

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI<br />

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI

( 1 comments )

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI   <br /> 

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI   
 

HRANJIVA NOĆNA NEGA ZA ČVRSTINU KOŽE U POSTMENOPAUZI

HRANJIVA NOĆNA NEGA ZA ČVRSTINU KOŽE U POSTMENOPAUZI

( 1 comments )

MENO5 BI-SERUM<br /><br />ZA KOŽU U PERIMENOPAUZI I POSTMENOPAUZI

MENO5 BI-SERUM

ZA KOŽU U PERIMENOPAUZI I POSTMENOPAUZI

go to top