OK

OK Cancel

Thank you

Close

Hijaluronska kiselina: šta je to i kako utiče na Vašu kožu?

Hijaluronska kiselina jedan je od najboljih sastojaka u hidratantnim negama. Poznata je zbog svoje sposobnosti da zadrži vodu u količini i 1000 puta većoj od svoje težine, za punoću koja koži pomaže da izgleda hidrirano, ali i mlađe. Veliki napredak u formulisanju ovog osnovnog hidratantnog sastojka sada pruža novi početak anti-age negama. Evo šta hijaluronska kiselina može da učini za naša lica u 2018. godini.

Najpre da ponovimo - šta je zapravo hijaluronska kiselina?


Ime je vrlo varljivo, nema nikakve kiseline u njoj. To je u stvari šećer (glikozaminoglikan). Ovaj prirodni sastojak biolozi su najpre pronašli u ljudskom telu u očima, ali on se nalazi po čitavom telu i zadržava vodu u tkivima i koži. Istraživači su otkrili da polovina sveukupne hijaluronske kiseline koju imamo je u koži, većina u dermisu (drugi sloj kože), ali i u epidermisu (prvi sloj kože).

Kako deluje hijaluronska kiselina?


Naziva se „sunđerom kože“ i osnovno joj je svojstvo prikupljanje i zadržavanje vode – sposobnost koja se stručno naziva higroskopskom, odnosno sposobnost zadržavanja vode. Baš kao što sunđer prikuplja vodu, i hijaluronska kiselina, zahvaljujući svojoj posebnoj strukturi zadržava vlagu i koži daje punoću – puno punoće, jer ova šećerna kiselina može preuzeti vode u količini 1000 puta većoj od svoje težine. Kod prosečne osobe 15 g hijaluronske kiseline zadržava 15 kg vode u telu, što je vrlo efikasno, sve dok više nije: jer, kao što je slučaj sa svim prirodnim produktima kože (kolagenom i elastinom), i količina hijaluronske kiseline sa godinama prirodno opada.

Hijaluronska kiselina za lice: hidratacija, obnavljanje, zaceljivanje


Ovo su razlozi zbog koji dermatolozi preporučuju formule za negu kože sa hijaluronskom kiselinom prirodnog porekla. Uz hidrataciju, ovaj sastojak aktivno zaceljuje, deluje protivupalno i na obnavljanje ćelija. Osim što marljivo zadržava rezerve vode u dermisu, kako bi se sprečilo isušivanje epidermisa, hijaluronska kiselina dovodi i hranljive materije do ćelija kože i podstiče ćelijsko obnavljanje. Na površini kože hijaluronska kiselina poboljšava slabu funkciju barijere, doslovno fizički prekrivajući receptore ćelija kože uključenih u proces upale. Njena sposobnost da umiruje kožu čini je zanimljivom u dermatologiji pri zaceljivanju kože posle kozmetičkih postupaka. Hijaluronska kiselina ima i druga kozmetička svojstva, može se primenjivati i kao filer koji se ubrizgava u kožu za bolju dubinsku hidrataciju i obnavljanje prirodne punoće kože.

Koje je poreklo hijaluronske kiseline?


Postoji veganska, prirodna, dobijena prirodnim putem, sintetička... Hijaluronska kiselina u negama za kožu dolazi iz mnoštva izvora. Kada je prirodna, obično nastaje fermentacijom biljaka i pšenice. Biljke fermentišu pod uticajem određenih bakterija, zatim se pročišćavaju, pa se izdvaja prirodno dobijena hijaluornska kiselina. Hijaluronska kiselina koja se koristi u Vichyjevim proizvodma prirodni je derivat pšenice.

Hijalurinska kiselina sledeće generacije


Nekada, kako biste maksimalno iskoristili dobrobiti hijaluronske kiseline za kožu, mogli ste da koristite kombinaciju anti-age seruma, gde je ona u maloj molekularnoj težini, zajedno sa kremom za hidrataciju, koja sadrži hijaluronsku kiselinu visoke molekularne težine. Sada inovacije čine sve to odjednom. Za hidrataciju i popunjavanje koristi se hijalurinska kiselina veće težine, koja jača barijeru kože i to u kombinaciji sa fragmentisanim oblikom, za anti-age rezultate i uglačavanje kože. Ovakva kombinacija hijaluronske kiseline deluje na bolju apsorpciju u kožu, i time utiče na sjaj, mekoću i sveukupni sveži izgled tena. A u 2018. godini ovo ,,prirodno hidratantno sredstvo' na spisak svojih osobina slobodno može da dopiše i „prirodni anti-age sastojak“.

VAŠA RUTINA

1-vichy-dercos-densi-solutions-sampon-za-tanku-i-slabu-kosu-sampon-za-rast-kose-sampon-za-proguscivanje-kose-za-gustu-kosu-tanka-kosa-retka-kosa

Densi-Solutions Šampon za tanku i slabu kosu

Revitalizuje kožu glave i jača kosu.

( 23 comments )

go to top