OK

OK Cancel

Thank you

Close

Segment :

Hijaluronska kiselina: šta je to i kako utiče na Vašu kožu?

 • favoris

Hijaluronska kiselina jedan je od najboljih sastojaka u hidratantnim negama. Poznata je zbog svoje sposobnosti da zadrži vodu u količini i 1000 puta većoj od svoje težine, za punoću koja koži pomaže da izgleda hidrirano, ali i mlađe. Veliki napredak u formulisanju ovog osnovnog hidratantnog sastojka sada pruža novi početak anti-age negama. Evo šta hijaluronska kiselina može da učini za naša lica u 2018. godini.

Najpre da ponovimo - šta je zapravo hijaluronska kiselina?


Ime je vrlo varljivo, nema nikakve kiseline u njoj. To je u stvari šećer (glikozaminoglikan). Ovaj prirodni sastojak biolozi su najpre pronašli u ljudskom telu u očima, ali on se nalazi po čitavom telu i zadržava vodu u tkivima i koži. Istraživači su otkrili da polovina sveukupne hijaluronske kiseline koju imamo je u koži, većina u dermisu (drugi sloj kože), ali i u epidermisu (prvi sloj kože).

Kako deluje hijaluronska kiselina?


Naziva se „sunđerom kože“ i osnovno joj je svojstvo prikupljanje i zadržavanje vode – sposobnost koja se stručno naziva higroskopskom, odnosno sposobnost zadržavanja vode. Baš kao što sunđer prikuplja vodu, i hijaluronska kiselina, zahvaljujući svojoj posebnoj strukturi zadržava vlagu i koži daje punoću – puno punoće, jer ova šećerna kiselina može preuzeti vode u količini 1000 puta većoj od svoje težine. Kod prosečne osobe 15 g hijaluronske kiseline zadržava 15 kg vode u telu, što je vrlo efikasno, sve dok više nije: jer, kao što je slučaj sa svim prirodnim produktima kože (kolagenom i elastinom), i količina hijaluronske kiseline sa godinama prirodno opada.

Hijaluronska kiselina za lice: hidratacija, obnavljanje, zaceljivanje


Ovo su razlozi zbog koji dermatolozi preporučuju formule za negu kože sa hijaluronskom kiselinom prirodnog porekla. Uz hidrataciju, ovaj sastojak aktivno zaceljuje, deluje protivupalno i na obnavljanje ćelija. Osim što marljivo zadržava rezerve vode u dermisu, kako bi se sprečilo isušivanje epidermisa, hijaluronska kiselina dovodi i hranljive materije do ćelija kože i podstiče ćelijsko obnavljanje. Na površini kože hijaluronska kiselina poboljšava slabu funkciju barijere, doslovno fizički prekrivajući receptore ćelija kože uključenih u proces upale. Njena sposobnost da umiruje kožu čini je zanimljivom u dermatologiji pri zaceljivanju kože posle kozmetičkih postupaka. Hijaluronska kiselina ima i druga kozmetička svojstva, može se primenjivati i kao filer koji se ubrizgava u kožu za bolju dubinsku hidrataciju i obnavljanje prirodne punoće kože.

Koje je poreklo hijaluronske kiseline?


Postoji veganska, prirodna, dobijena prirodnim putem, sintetička... Hijaluronska kiselina u negama za kožu dolazi iz mnoštva izvora. Kada je prirodna, obično nastaje fermentacijom biljaka i pšenice. Biljke fermentišu pod uticajem određenih bakterija, zatim se pročišćavaju, pa se izdvaja prirodno dobijena hijaluornska kiselina. Hijaluronska kiselina koja se koristi u Vichyjevim proizvodma prirodni je derivat pšenice.

Hijalurinska kiselina sledeće generacije


Nekada, kako biste maksimalno iskoristili dobrobiti hijaluronske kiseline za kožu, mogli ste da koristite kombinaciju anti-age seruma, gde je ona u maloj molekularnoj težini, zajedno sa kremom za hidrataciju, koja sadrži hijaluronsku kiselinu visoke molekularne težine. Sada inovacije čine sve to odjednom. Za hidrataciju i popunjavanje koristi se hijalurinska kiselina veće težine, koja jača barijeru kože i to u kombinaciji sa fragmentisanim oblikom, za anti-age rezultate i uglačavanje kože. Ovakva kombinacija hijaluronske kiseline deluje na bolju apsorpciju u kožu, i time utiče na sjaj, mekoću i sveukupni sveži izgled tena. A u 2018. godini ovo ,,prirodno hidratantno sredstvo' na spisak svojih osobina slobodno može da dopiše i „prirodni anti-age sastojak“.

Naši kultni proizvodi

 • neovadiol-dnevna-nega-normalna-koza; mesovita-koza; osetljiva-koza; vichy-krema; za-lice; menopauza; gubitak-gustine; obnova-koze; bez-parabena; suvoca; zatezanje; gubitak-volumena
 • neovadiol-night-nocna-nega-vichy; nocna-nega-preoblikovanje-kontura; lica; krema-za-lice; blistavost; menopauza; osecaj-hladenja; gusca-koza; hranljiva; bore-smejalice; suvoca; dodatna
 • 1-dercos-aminexil-clinical-5-zene-tretman-protiv-ispadanja-kose-ampule-za-kosu-ampule-protiv-ispadanja-kose
 • 1-vichy-dercos-energetski-sampon-protiv-ispadanja-kose-jako-ispadanje-kose-celavljenje-sampon-protiv-celavosti-sampon-za-celavost-ispadanje-kose-retka-kosa
 • 1-vichy-dercos-densi-solutions-sampon-za-tanku-i-slabu-kosu-sampon-za-rast-kose-sampon-za-proguscivanje-kose-za-gustu-kosu-tanka-kosa-retka-kosa

  DERCOS

  Densi-Solutions - Šampon za tanku i slabu kosu

  Šamponiranje

  Revitalizuje kožu glave i jača kosu.

 • Najčitanije

  PRAVILNA ISHRANA U FUNKCIJI ODRŽAVANJA ZDRAVLJA U MENOPAUZI

  Reč stručnjaka

  PRAVILNA ISHRANA U FUNKCIJI ODRŽAVANJA ZDRAVLJA U MENOPAUZI

  Pravilna ishrana važan je faktor u održavanju zdravlja organizma. Kao što pogrešna ishrana može da dovede do bolesti, tako i pravilna ishrana može da pomogne unapređenju zdravlja i vitalnosti ljudskog organizma. Kojim namirnicama možete da povećate kvalitet života u periodu menopauze? Pročitajte intervju s prof. dr Brankom Jakovljevićem, subspecijalistom ishrane na Medicinskom fakultetu u Beogradu i saznajte kakvo je mišljenje stručnjaka.

  Pročitaj članak

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  go to top