OK

OK Cancel

Thank you

Close

Godine su samo broj, a ne i ograničenja, čak i u menopauzi!

Promene raspoloženja, neprospavane noći, anksioznost – signali koji poručuju da se u telu dešavaju promene. Kako i pored toga živeti kvalitetno, o tome nas edukuje brend Vichy, a podseća baš jedna takva žena kojoj šesta decenija odlično stoji – Aida Đedović, novinarka i urednica na K1 televiziji

Aida Đedović, novinarka i urednica na K1 televiziji

Bili ste moderator Vichy Meno Talks panela, koji su vaši utisci i koliko je značajno da podižemo svest o tome da menopauza nije bauk?

Moram da kažem da sam sa velikim zadovoljstvom prihvatila da učestvujem u panelu koji je organizovao Vichy. Proizvode brenda koristim dugi niz godina, što uključuje i period pre menopauze. Međutim, za mene je ovo bilo nešto više. Vichy Meno Talks nije samo razgovor o liniji Neovadiol, novoj tehnologiji i borama. Ovaj panel bio je prilika da se otvoreno, bez ustezanja govori o temi koja je važna za svaku ženu, a o kojoj se već dugo ćuti. Za žene u ovom životnom dobu često se kaže da su poludele, nervozne, anksiozne, pa čak i depresivne, a sve navedeno pripisuje se podivljalim hormonima. Postavila bih pitanje: „Zar nismo svi takvi u pubertetu“? Međutim, tada je naše okruženje puno razumevanja. Pitanje je zašto nisu sada? Menopauza je, isto tako, period u životu svake žene i zahteva podršku kako bi se prebrodile krize, prihvatile promene i prevazišli problemi. Naše muškarce moramo da naučimo da nije samo mladost  lepa. Niko ne može da vas razoruža kao žena koja je svesna i sebe i svojih godina. Mislim da ovakvih razgovora treba da bude više, jer je na panelu bilo malo vremena za mnoštvo pitanja i ženskih dilema.

Među prvim ste testirali dopunjenu Neovadiol liniju – kako vam se čine kreme, i da li ste od onih koji ne preskaču noćnu negu?

Linija Neovadiol je moj verni prijatelj skoro deceniju. Može se reći da smo se prepoznali od prvog dana. Ova linija je mojoj koži vratila izgubljeni sjaj, s obzirom na to da sam rano ušla u menopauzu i po prirodi imam suvu kožu. Nove kreme su mi pružile dodatni osećaj mekoće i gustine koju koža sa godinama gubi. Posebno mi prija noćna nega. Primetila sam da mi je koža čvršća, bore su manje vidljive, a osećaj težine koja vuče kožu nadole je mnogo manje izražen. Moja koža i u šestoj deceniji uz liniju Neovadiol blista.

Kada ste odlučili da želite dobro da se osećate u svojoj koži?

Mislim da svaka žena želi dobro da se oseća u svojoj koži, ali to nije uvek lako i jednostavno. Bilo je perioda kada sam se osećala manje dobro, ali i onih kada sam se osećala sjajno. Iskustvo tokom godina naučilo me je da prihvatim sebe sa svim vrlinama i manama, kao i to da je sasvim u redu da se ponekad osećaš loše. Kako su godine prolazile, uprkos svemu, loših trenutaka bilo je sve manje. Sigurna sam da se danas ne bih dobro osećala u koži 20-godišnje devojke. Zrelost, iskustvo i bore na licu pametnoj ženi daju dodatno samopouzdanje. Važno je da naučite da volite sebe. Ovo je preduslov da se dobro osećate u svojoj koži ali i da vas drugi vole.

Šta vam je pomoglo da period menopauze prođe što bolje, i koliko je važna podrška okoline?

Imala sam samo 41 godinu kada sam ušla u menopauzu, iz tog razloga mi je trebalo vremena da shvatim šta mi se dešava. Bila sam nemoguća  za okolinu i sebe. Govorili su mi da je to normalno, međutim, meni nije bilo normalno da se predam tako rano. Želela sam da živim punim plućima i potražila pomoć stručnjaka. Imala sam sreću da upoznam prof. dr Svetlanu Vujović, endokrinologa i svetskog stručnjaka za menopauzu. Slobodno mogu da kažem da su me hormonska terapija i nadzor doktorke vratili u život. Hormonska terapija je u Srbiji tabu tema i ljudi smatraju da izaziva rak, tako da ne mogu da kažem da sam imala podršku prijateljica. Trebalo mi je zaista puno vremena i strpljenja da im objasnim da žena i u menopauzi ima pravo na kvalitetan život, a njega ne može da živi ako nije zdrava. Danas sam najveća podrška prijateljicama koje imaju dileme i strahove u menopauzi. Hrabrim ih da idu kod lekara, da se neguju, da vode zdrav život. U suprotnom neće biti dobre ni sebi a ni svojim bližnjima.

Kako ste prepoznali da je vreme da potražite i pomoć doktora?

Znala sam da nešto nije u redu prvi put kada mi je izostao ciklus, a znala sam da nisam u drugom stanju. Pomislila sam - sigurno je stres. Kada je ciklus izostao ponovo posetila sam doktora. Ginekolog mi je rekao da je moje stanje normalno. Nisam htela da prihvatim da je normalno da se osećam loše, bezvoljno i da nemam želju za odnosima. Počela sam da se informišem šta kažu svetski stručnjaci i potražila takvog kod nas. Prof. dr Svetlana Vujović, endokrinolog, dala mi je odgovore na sva pitanja. Objasnila je šta mi se dešava, šta mom organizmu nedostaje i kako da održim svoj mladalački duh i sačuvam fizičko zdravlje. Na hormonskoj terapiji sam 13 godina, dva puta godišnje kontrolišem svoje zdravlje od A do Ž, što podrazumeva krvnu sliku, hormonski status, ginekologa, radiologa i dermatologa. Poverenje u lekara koji vas leči i želja da nešto dobro učinite za sebe su ključni. Zato se ja i sada osećam dobro u svojoj koži. Za mene nije fraza kada kažem da su godine samo broj. Radim na tome da one to i budu – broj, a ne ograničenje.

Objavljeno

VAŠA RUTINA

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI<br />

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI

( 1 comments )

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI   <br /> 

DNEVNA NEGA ZA GUSTINU I PUNOĆU KOŽE U PERIMENOPAUZI   
 

HRANJIVA DNEVNA NEGA ZA KOŽU U POSTMENOPAUZI<br />

HRANJIVA DNEVNA NEGA ZA KOŽU U POSTMENOPAUZI

HRANJIVA NOĆNA NEGA ZA ČVRSTINU KOŽE U POSTMENOPAUZI

HRANJIVA NOĆNA NEGA ZA ČVRSTINU KOŽE U POSTMENOPAUZI

( 1 comments )

go to top