OK

OK Cancel

Thank you

Close

Fermentisana hrana: verujte nam, koža će Vam biti zahvalna

Naravno, naziv možda ne zvuči posebno primamljivo, ali verujte nam kad Vam kažemo da bi svakako trebalo da obratite pažnju na fermentisanu hranu, ako želite da poboljšate sveukupno zdravlje.

Fermentisana hrana: verujte nam, koža će Vam biti zahvalna

Objasnićemo odakle ta buka o zdravoj hrani u poslednje vreme i rećićemo Vam koja je najbolja fermentisana hrana koju treba da uvrstite u ishranu.

Šta je fermentisana hrana?

Kao prvo, nije tako strašno kako zvuči. Iako je poznata kao najnoviji trend u ishrani o kojem stručnjaci za stil života govore, fermentisana hrana je zapravo oko nas hiljadama godina, uz metode od marinade do dinstanja, korišćenih u kuhinjama širom sveta, a radi toga da se podstakne razvoj esencijalnih nutrijenata i dobrih bakterija u njoj.  Do današnjih dana, fermentisane hrane ima u kuhinjama od koreanske preko južnoameričke do bugarske kuhinje - kiseli kupus, lassi i kimchi su samo neka od najpopularnijih jela koja koriste ove tehnike. Ukusi mogu da variraju od oporog do gorkog i kiselog, ali šta je ono zajedničko fermentisanoj hrani?  Mnoštvo mogućih dobrobiti za zdravlje, od gubitka težine do bolje kože.

Kako se hrana fermentiše i koje su njene dobrobiti?

Morda va Možda Vam nije poznat pojam "fermentisano", barem u smislu zdravog života, ali šta je sa probioticima? Proces fermentacije dovodi do ubrzavanja rasta osnovnih probiotičkih hranljivih materija, jogurti su verovatno najpoznatiji primer. Rezultat - povećan nivo dobrih bakterija u Vašem digestivnom traktu - ne samo da može da poboljša sam proces varenja, već može i da Vaš imuni sistem. I sve to bez dodataka ishrani!

Koju fermentisanu hranu bi trebalo da uključimo u ishranu?

Šta, dakle, ova raznovrsna fermentisana hrana ima zajedničko?  Odgovor je: uvođenje "starter kulture" koja polako podstiče rast dobrih bakterija pretvarajući prirodne ugljene hidrate i šećere u ključne vitamine i minerale. Na ovaj način nastale hranljive materije su "pojačane", što znači da već prisutni prirodni vitamini i minerali postaju još efikasniji. Kimchi, na primer, sadrži visok nivo vitamina C iz zelja i kožu čini punijom zbog povećanog stvaranja kolagena. Tempeh (koji se pravi od fermentisane soje) odličan je izvor proteina, takođe odgovornih za podsticanje stvaranja kolagena. Zamena Vašeg uobičajenog obroka sa mesom ili ribom, tempehom ili misom odličan je način uključivanja ova dva proizvoda u ishranu. A desert? Ističnoevropski kefir (gusto, oporo piće slično jogurtu) odličan je izvor vitamina D koji podstiče rast zdrave kose, kože i noktiju. Da li ste se uverili? Mi jesmo, pravac u kuhinju!

go to top