OK

OK Cancel

Thank you

Close

Efikasna rešenja protiv peruti po preporuci stručnjaka

Razgovor sa dr Bornom Pavičićem, specijalistom dermatovenerologije, o pojavi peruti, kao i rešenju ovog rasprostranjenog problema vlasišta

clanak slika

Koliko često srećete muškarce koji u Vašu ordinaciju dolaze po savet u vezi peruti? U kojim su godinama ti muškarci najčešće?

Zapravo svakodnevno. Mogu reći da je to jedan od najčešćih problema vlasišta, pogotovo kod muškaraca u ambulanti u kojoj ja radim. Najčešće to budu muškarci između 25. i 50. godine, ali s obzirom da danas pubertet sve ranije počinje, imamo slučajeva javljanja peruti već od neke  12, 13. godine.

Prema Vašem iskustvu, koji su najčešći uzroci peruti?

Stres je, od poznatih, možda najveći okidač i uzrok pogoršanja, posebno danas kada svi mi, više-manje, živimo u stresnom okruženju. Drugi uzroci koji se danas, prema literaturi, povezuju sa peruti su zagađenje vazduha i atmosfere. Uz neko genetsko nasleđe naravno. U ovom periodu epidemije primetili smo puno pogoršanja kožnih bolesti, a posebno vezano za perut i seboreični dermatitis na vlasištu.

Naši ambasadori Dercosa su glumac, šef, fudbaler i preduzetnik,, koji su primeri profesija izloženih kontinuiranom stresu i umoru. Kako se rešiti peruti kada ne možemo tako lako da eliminišemo stres?

Najvažnija je redovna, rutinska nega sa pranjem kose šamponima prilagođenim tom problemu. Osobama koje češće peru kosu, savetujemo što blaži šampon, kako se vlasište ne bi osušilo. Postoje preparati koji, osim što rešavaju problem peruti na jedan kozmetički način, utiču na to da kosa bude i lepa, a ne samo zdrava. U nekim fazama pogoršanja, važno je na vreme krenuti sa preparatima koji su za to predviđeni, ne čekati da se razbukta i dođe u neku kasniju fazu, jer se to onda teže dovede u početno, normalno stanje. Naravno, potrebno je održavati nekakav redovan ritam sna i smanjiti stres. To je lako reći, ali teško je uticati i delovati na to, kao i redovna nega kože i vlasišta.

Koliko je vremena potrebno dati šamponu, da bi se pokazali prvi rezultati?

Muškarci su kao pacijenti nestrpljiviji od žena, pogotovo kada je reč o lokalnoj terapiji. Važno je naglasiti da se ništa preko noći ne može popraviti, da treba biti strpljiv, redovan i uporan. Što se tiče šampona protiv peruti, rezultati su dobri ako je korišćenje redovno, ali mi kažemo, da bi stanje trebalo biti ili nula ili blizu idealnom za 4 nedelje. Naravno, ne može se očekivati da će posle jednog ili dva pranja sve biti rešeno, ali će se isto tako već posle prva dva puta videti određeno poboljšanje i treba nastaviti u tom ritmu.

Dercos ambasadori, poput glumca Andrije Kuzmanovića, imaju poslove u kojima je neizbežno pranje kose svaki dan, ponekad i više puta dnevno. Koliko često je preporučljivo korišćenje šampona protiv peruti?

Preporučujem dva puta nedeljno u terapijske svrhe šampon koji je prilagođen za kosu sa peruti, a za ostala pranja preporučujem neki blaži šampon. Naravno, ako netko uz perut ima i osetljivo vlasište, onda preporučujemo i šampone protiv peruti za osetljivo vlasište. Ako neko ima problem sa opadanjem kose onda i to ubacimo u kombinaciju.

Kod suve peruti, preporučuje se korišćenje šampona protiv peruti za suvu kosu, kod masne, za masnu kosu. Postoji li problematika masne kose i suve prhuti?

Kod masne kose ili kose koja se brzo zamasti češća je masna prhut, ali ima i tih kombinacija. Postoje i teži slučajevi, kada je kosa masna, kad lojnice pojačano rade, onda zapravo u kombinaciji bude i masno lice, i onda ta perut bude teža i za terapiju. U tom slučaju su odlični šamponi koji u sebi imaju i malo pilinga, da na taj način pomažemo da se izljušti to što je slepljeno. Suva perut se može lakše tretirati, a definitivno je češća.

Koja bi bila Vaša poruka, za kraj, svim muškarcima koji imaju problem peruti?

Nažalost, dosta muškaraca dolazi kod dermatologa tek pošto isprobaju dosta šampona kod kuće, i onda dolazi do neke faze kad sami sebi više ne mogu da pomognu i to im smeta. Često dođu u nekom zapuštenom stanju. Osim što u kasnijim fazama estetski lošije izgleda, problem će se teže popraviti i pojaviće se simptomi poput upala, svraba, iritacije vlasišta, pa i mogućeg opadanja kose zbog češanja i manipulacije kose. U slučaju masne peruti, ljuskice često znaju da budu zalepljene za vlas. Pacijenti se izgrebu i sa ljuskama skinu i vlasi. Tada uz šampone moramo da preporučimo i neke druge lekove da se to smiri. Važno je potražiti stručan savet pravovremeno, kada se perut pojavi, i biti uporan sa redovnom, rutinskom, preporučenom negom za rešenje problema.

VAŠA RUTINA

1-vichy-dercos-sampon-protiv-peruti-za-osetljivo-vlasiste-bez-sulfata-sampon-bez-sulfata-perut-perutanje

Šampon protiv peruti za osetljivu kožu skalpa bez sulfata

( 1 comments )

go to top