OK

OK Cancel

Thank you

Close

DERMATOLOG ODGOVARA – ZAŠTO ODABRATI VITAMIN C

Vitamin C je jedan od najznačajnijih sastojka krema za negu lica. Kakve su razlike među proizvodima osim koncentracije (i formulacija) vitamina C, teksture (krema ili serum)? Na šta bi potrošači trebalo da obrate pažnju kod kupovine?

DERMATOLOG ODGOVARA – ZAŠTO ODABRATI VITAMIN C
Liftactiv-cure-VM

Vitami C je molekul koji je rastvorljiv u vodi i u prirodnom obliku se zove askorbinska kiselina i ima dva nedostatka: nestabilnost na vazduhu i teško prodiranje kroz epidermis. Da bismo razumeli zašto teško prodire kroz kožu, potrebno je poznavati njenu strukturu. Koža se sastoji od dva sloja, gornjeg sloja ili epidermisa i donjeg sloja ili dermisa, a odvojeni su epidermo-dermalnom barijerom. Epidermis se sastoji od brojnih ćelija koje se zovu keratinociti, a procesom keratinizacije se pomeraju prema površini, a u procesu gube svoje delove, poput citoplazme, enzima i na kraju izgube i samo jezgro. U dubljim slojevima epidermisa, keratinociti su u obliku kvadrata, imaju jezgro i metabolički su aktivni za razliku od ćelija na površini koje su metabolički «mrtve», spljoštene i gusto zbijene. Ćelije epidermisa su međusobno povezane lipidnim «cementom» i zbog toga u vodi rastvorljiv molekul vitamina C teško prodire kroz lipidni sloj. To je jedino moguće, ako je pH seruma ispod 4 i ako je vitamin C u prirodnom obliku, odnosno u obliku askorbinske kiseline. Vrednosti pH iznad 4 ne dozvoljava prodiranje kroz epidermis.

Koncentracija vitamina C bi trebalo da bude između 10 i 20 %. Prema kliničkim ispitivanjima koncentracije preko 25 % nemaju veću efikasnost, ali mogu da izazovu veću iritaciju.
Zbog nestabilnosti molekula vitamina C na vazduhu, potrebno je dobro pogledati rok trajanja proizvoda i način na koji je čuvan na policama prodajnog mesta. Upravo zbog ove karakteristike, bolje je birati serume koji sadrže manju količinu seruma jer ćete proizvod sigurno potrošiti pre nego što izgubi svojstva. Takođe, treba obratiti pažnju na to da je bočica tamne boje, a kod kuće ga je preporučljivo držati na hladnom i tamnom mestu. Vitamin C bi trebalo da bude svetlo narandžasto –smeđe boje, a ako promeni boju u smeđu, ne sme se koristiti jer neće biti efikasan, a čak može prouzrokovati iritaciju kože.
Vitamin C, iako je potentan antioksidans, bolje deluje kada je u kombinaciji sa više antioksidansa, posebno vitaminom E. Zato je bolje koristititi one serume koji imaju više od jednog antioksidansa, a posebno navedeni dvojac.

Prema tome: prilikom kupovine proizvoda treba obratiti pažnju na sledeće:
1. Optimalna koncentracija vitamina C u serumu je 10-20 %
2. pH seruma ispod 4 omogućava prodiranje vitamina C kroz kožu
3. Prirodni oblik vitamina C, askorbinska kiselina najbolje prodire kroz kožu i on je jedino efikasan u tom obliku
4. Rok trajanja proizvoda
5. Uskladištenost proizvoda 6. Kod kuće držati na tamnom i suvom mestu i dobro zatvoriti bočicu

Koja je razlika između čistog vitamina C i stabilizovanih (derivatskih) oblika vitamina C?

Čist vitamin C je askorbinska kiselina i u tom obliku je najdelotvorniji i najbolje prodire kroz slojeve kože. Međutim, zbog nestabilnosti na vazduhu, farmaceutska industrija je pokušala da napravi stabilni molekul koji će se u koži pretvoriti u askorbinsku kiselinu, a koji će moći i da prodre kroz kožu. Dodatak fosfatne grupe molekulu askorbinske kiseline daje veliku stabilnost na vazduhu, ali se taj oblik sporo konvertuje u čistu askoribinsku kiselinu i sporo prodire kroz kožu. Askorbilglukozid takođe omogućava dobru stabilnost molekula i prodiranje kroz kožu, ali nije poznat stepen konverzije u askorbinsku kiselinu. Derivati, poput palmitata koji sadrže lipidne ovojnice, omogućavaju prodiranje vitamina C kroz kožu, ali ostaje pitanje njihove stabilnosti i konverzije u askorbinsku kiselinu.

Kakve antioksidativne tretmane možemo odabrati u dermatološkim ordinacijama i kakve proizvode odabrati da napunimo kožu vitaminom C kod kuće?

Kod kuće je nabolje svakodnevno koristiti različite lokalne antoksidanse, posebno vitamin C, E i A. Vitamin C i E su najefikasniji u obliku seruma, a vitamin A u obliku gela ili kreme. Vitamin C i E je najbolje aplikovati ujutru kako bismo neutralisali kiseoničke radikale koji nastaju od spoljašnjih faktora, u prvom redu od UV zračenja i pušenja. Vitamin A je preporučljivo nanositi uveče. Ujutru je potrebno naneti i kremu sa zaštitnim faktorom jer je zaštita od sunca jedan od najznačajnijih preparata u borbi protiv starenja kože.

U dermatološkim ordinacijama je preporučljivo koristiti tretmane koji podstiču stvaranje kolagena kao što su microneeedling (dermaroller), plazma bogata trombocitima  i frakcionisani laseri.  U procesu stvaranja kolagena potrebno je u kožu uneti i vitamin C i hijaluronsku kiselinu, ali i različite antioksidanse. U ordinacijama se navedeni sastojci mogu aplikovati mezoterapijom kako bi osigurali idealan milje za razvoj čvrstog kolagena. Na taj način se može odložiti starenje kože. Da bi se potencirali efekti tretmana, potrebno je nastaviti sa svakodnevnom primenom antioksidansa kod kuće.

dr. med. ŽELJANA BOLANČA

go to top