OK

OK Cancel

Thank you

Close

DERMATOLOG ODGOVARA – TAJNE VITAMINA C

Vitamin C je zlatni standard u dermatologiji. Zašto koži treba vitamin C i kakvi su njegovi uticaji na kožu?

DERMATOLOG ODGOVARA – TAJNE VITAMINA C
vitamin-c-dermatolog

Vitamin C je «zlatni standard» među antioksidansima koji sprečavaju starenje kože. Koža stari na dva načina: unutrašnjim starenjem koje je genetski određeno i čiji se znakovi u odsutnosti spoljašnjeg starenja vide tek u odmaklom dobu i spoljašnjim starenjem kože koje je uzrokovano faktorima iz okoline u prvom redu UV zračenjem, pušenjem, alkoholom i neadekvatnom ishranom. Sa godinama, a bez uticaja spoljašnjih faktora, koža postaje bleda, sa vidljivim borama, bez elastičnosti, smanjena je količina kolagenih vlakana, fibroblasta koji proizvode kolagen, tanji je dermis i manja je prokrvljenost a time i manji protok hranljivih materija iz krvi prema dermisu i epidermisu. Osim toga, koža u starijem životnom dobu je suva, u prvom redu zbog manjka glikozaminoglikana (u koje spada i hijaluronska kiselina) i zbog smanjene mogućnosti kože da zadrži vodu.

Međutim, daleko veći uticaj na starenje kože imaju spoljašnji činioci, posebno UV zračenje. Opšte je poznata činjenica da prekomerno izlaganje prirodnom UV zračenju ili veštačkim izvorima zračenja (solarijumi) dovodi do značajnog oštećenja kože koje rezultira ubrzanim starenje. UV zračenje oštećuje kožu putem formiranja slobodnih kiseoničkih radikala koji oštećuju komponentne ekastracelularnog matriksa (kolagena vlakna) delujući na strukturu i funkciju ćelija. Iako u organizmu postoje unutrašnji antioksidansi, prvenstveno vitamin C i E, prekomerno izlaganje suncu dovodi do njihove potrošnje te ih je potrebno nadoknaditi spolja kako bismo neutralisali delovanje spoljašnjih štetnih faktora. Osim oštećenja strukture, prilikom izlaganju suncu dolazi do različitih poremećaja pigmentacije u vidu solarnog lentiga ali, nažalost, može doći i do karcinoma i melanoma kože.

Vitamin C je u prvom redu neophodan u sintezi kolagena. On je faktor koji stabilizuje trostruku strukturu molekule kolagena, ali i podstiče ekspresiju gena koji su zaduženi za proizvodnju kolagena. Ako ćelijama kože (fibroblastima) koje stvaraju kolagen, dodamo vitamin C povećaće se sinteza kolagena i koža će biti čvršća i izgledati mlađe. Vitamin C u koži ima i antioksidativno delovanje i to putem neutralizacije slobodnih radikala nastalih delovanjem štetnih činilaca okoline i nakon oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem. Vitamin C stvara svojevrsnu barijeru od štetnih spoljašnjih materija. Iako je vitamin C jedan od brojnih antioksidansa koji se mogu podeliti na: enzimske antioksidanse (katalaza, glutationperoksidaza, superoksi – dismutaza) i neenzimske (vitamin E, glutation, karotenoidi, urična kiselina), ujedno je i najispitivaniji u kliničkim istraživanjima. Posebno je dokazana njegova efikasnost u kombinaciji sa vitaminom E.

Svakodnevna upotreba vitamina C u dnevnoj nezi, omogućiće mlađi, zdraviji i svežiji izgled kože.

dr. med. ŽELJANA BOLANČA

Objavljeno

go to top