OK

OK Cancel

Thank you

Close

Bore, tanke linije, tamne fleke: kako oksidativni stres šteti Vašoj koži

Oksidativni stres je odgovoran za sve, od bora do tamnih fleka, i može znatno da utiče na budućnost Vaše kože. Nastavite da čitate i saznajte istinu.

Bore, tanke linije, tamne fleke: kako oksidativni stres šteti Vašoj koži

Šta je oksidativni stres i šta ga uzrokuje?


Oksidativni stres je biološki proces koji narušava integritet ćelija u celom telu i povezan je sa faktorima koji utiču na okolinu naše kože, počevši od zagađenja i pušenja, sve do nedostaka sna.  On je jedan od glavnih uzrоka starenja organizma. Na nivou kože on ubrzava vidljive znakove starenja. Zagađenje i UV zraci (česti u gradskom okruženju) zajedničkim delovanjem pojačavaju efekat oksidativnog stresa i podstiču širenje slobodnih radikala. Rezultat je krhka koža bez sjaja – ali šta tаčno dovodi do toga?[1]


Čestice zagađenog vazduha i UVA zraci odgovorni su za porast oskidacije ćelija kože, što povećava broj slobodnih radikala, zbog čega je koža izložena oksidativnom stresu. To utiče na DNK ćelija kože, pa tako i na nemogućnost da normalno funkcionišu.

Dr. Nina Roos, Dermatog

Pitali smo dermatoga dr. Ninu Roos da pojasni kako dolazi do oksidativnog stresa.
Dr. Roos objašnjava: ,,Čestice zagađenog vazduha i UVA zraci odgovorni su za porast oskidacije ćelija kože, što povećava broj slobodnih radikala, zbog čega je koža izložena oksidativnom stresu. To utiče na DNK ćelija kože, pa tako i na nemogućnost da normalno funkcionišu. Zbog ovih oslobođenih molekula koža kasnije pati od upale, sa vidljivim znacima kao što su crvenilo i pojačana osetljivost.”

Kako oksidativni stres utiče na moju kožu?


Pitali smo Ninu da nam objasni neke najvidljivije načine reagovanja kože na oksidativni stres. Na koži sa oštećenjima uzrokovanim slobodnim radikalima javljaju se bore i tanke linije, smanjuje se čvrstina i koža postaje manje elastična. Oštećenja uzrokovana suncem podstiču npr. povećanje broja staračkih pega, a mogu da izazovu i reakcije na spoljnom sloju kože, poput crvenila i upale.  

Uz ove opšte uticaje, određeni delovi tela više su izloženi ekspozomima koji dovode do oksidativnog stresa. Nina kaže da su delovi tela najzahvaćeniji oksidativnim stresom lice i vrat, kao i ruke i dekolte. To antioksidanse čini posebno važnim u borbi protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, jer pomažu pri usporavanju procesa ubrzanog starenja.

[1]Sundelin, T., Lekander, M. ‘Znaci umora: Efekti nedostatka sna na izgled lica’ u Sleep 36.9 (2013.) str. 1355-1360 [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738045/]

Objavljeno

go to top