getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = RS Test : 'RS/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Bore, tanke linije, tamne fleke: kako oksidativni stres šteti Vašoj koži

Bore, tanke linije, tamne fleke: kako oksidativni stres šteti Vašoj koži

Oksidativni stres je odgovoran za sve, od bora do tamnih fleka, i može znatno da utiče na budućnost Vaše kože. Nastavite da čitate i saznajte istinu.

Šta je oksidativni stres i šta ga uzrokuje?


Oksidativni stres je biološki proces koji narušava integritet ćelija u celom telu i povezan je sa faktorima koji utiču na okolinu naše kože, počevši od zagađenja i pušenja, sve do nedostaka sna.  On je jedan od glavnih uzrоka starenja organizma. Na nivou kože on ubrzava vidljive znakove starenja. Zagađenje i UV zraci (česti u gradskom okruženju) zajedničkim delovanjem pojačavaju efekat oksidativnog stresa i podstiču širenje slobodnih radikala. Rezultat je krhka koža bez sjaja – ali šta tаčno dovodi do toga?[1]


Čestice zagađenog vazduha i UVA zraci odgovorni su za porast oskidacije ćelija kože, što povećava broj slobodnih radikala, zbog čega je koža izložena oksidativnom stresu. To utiče na DNK ćelija kože, pa tako i na nemogućnost da normalno funkcionišu.

Dr. Nina Roos, Dermatog

Pitali smo dermatoga dr. Ninu Roos da pojasni kako dolazi do oksidativnog stresa.
Dr. Roos objašnjava: ,,Čestice zagađenog vazduha i UVA zraci odgovorni su za porast oskidacije ćelija kože, što povećava broj slobodnih radikala, zbog čega je koža izložena oksidativnom stresu. To utiče na DNK ćelija kože, pa tako i na nemogućnost da normalno funkcionišu. Zbog ovih oslobođenih molekula koža kasnije pati od upale, sa vidljivim znacima kao što su crvenilo i pojačana osetljivost.”

Kako oksidativni stres utiče na moju kožu?


Pitali smo Ninu da nam objasni neke najvidljivije načine reagovanja kože na oksidativni stres. Na koži sa oštećenjima uzrokovanim slobodnim radikalima javljaju se bore i tanke linije, smanjuje se čvrstina i koža postaje manje elastična. Oštećenja uzrokovana suncem podstiču npr. povećanje broja staračkih pega, a mogu da izazovu i reakcije na spoljnom sloju kože, poput crvenila i upale.  

Uz ove opšte uticaje, određeni delovi tela više su izloženi ekspozomima koji dovode do oksidativnog stresa. Nina kaže da su delovi tela najzahvaćeniji oksidativnim stresom lice i vrat, kao i ruke i dekolte. To antioksidanse čini posebno važnim u borbi protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, jer pomažu pri usporavanju procesa ubrzanog starenja.

[1]Sundelin, T., Lekander, M. ‘Znaci umora: Efekti nedostatka sna na izgled lica’ u Sleep 36.9 (2013.) str. 1355-1360 [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738045/]

Naši kultni proizvodi

 • Novo

  FRESH SHOT Antioksidativni tretman protiv umornog izgleda kože

  LIFTACTIV

  FRESH SHOT Antioksidativni tretman protiv umornog izgleda kože

  Serum za lice

  Antioksidativna nega za kožu sa vitaminom C koja deluje protiv znakova starenja i umora u roku od 10 dana.

 • NOĆNA NEGA PROTIV BORA
 • liftactiv-supreme
 • Najčitanije

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  Antioksdativno delovanje ,,zlatnog korenja"

  Sastojci

  Antioksdativno delovanje ,,zlatnog korenja"

  Bajkalska kapica je biljka iz kineske pokrajine Šanksi koja je izložena izuzetno hladnom vremenu i intenzivnom UV zračenju. Izložena ovako grubim uslovima, bajkalska kapica je morala da postane vrlo otporna kako bi preživela. Tako je i njeno korenje postalo neverovatno snažno i dobilo je naziv ,,zlatno korenje".

  Pročitaj članak

  One su rekle DA koži sa manje bora!

  Nega Lica

  One su rekle DA koži sa manje bora!

  Vichy je pravi saveznik za borbu protiv bora, jer pruža podršku svakoj fazi života i tipu kože. To potvrđuju i poznate dame Branislava Antović, Anastasija Đurić, Ana Stanić i Mirjana Bobić Mojsilović koje su među Vichy linijama za anti-age negu pronašle favorite.

  Pročitaj članak

  go to top