OK

OK Cancel

Thank you

Close

5 zapovesti o zdravoj ishrani kojih se treba pridržavati posle 50. godine

Posle 50. godine pravilna ishrana neophodnija je nego ikad, naročito jer Vaše telo prolazi kroz velike hormonske promene koje mogu da utiču na sveukupnu formu. Pročitajte kojih 5 zapovesti o zdravoj ishrani bi trebalo da sledite u ovoj novoj fazi života, bez obzira da li ste kod kuće, hranite se u restoranu ili je vreme praznika.

5 Healthy-Eating Commandments

Svako zna da zdrava ishrana može da bude pravi izazov, posebno kad jedete u restoranu ili tokom praznika (kakvo iskušenje!). Ali kada uđemo u menopauzu, za velike hormonske promene u telu pravilna ishrana je važnija no ikad: npr. mnogim ženama je potrebna dodatna doza kalcijuma u ishrani kako bi se sprečio gubitak koštane mase. Kako biste se osećali jače i energičnije no ikad, sledite ovih 5 zapovesti o zdravoj ishrani, od kojih se svaka odnosi na tipične situacije koje Vam otežavaju da ostanete disciplinovani.

1. U supermarketu: idite prečicom do svežeg voća i povrća

Ne želite da dođete u iskušenje da korpu napunite slatkišima, grickalicama i ostalom nezdravom hranom? Idite pravo ka svežem voću i povrću i napunite korpu mnoštvom raznobojih hrskavih zalogaja. Šargarepa i jabuke su pune vlakana i savršen su zalogaj pri gledanju televizije. Lisnato povrće poput kelja puno je gvožđa i kalcijuma neophodnih za žene u menopauzi, kada je održavanje zdravih kostiju toliko važno.  Pokušajte da ispečete u rerni čips od kelja sa malo maslinovog ulja i soli - vrlo je ukusan i pun hranljivih materija.

2. U restoranima: najedite se čorbe ili salate i zdravih predjela

Restorantska hrana je često puna skrivenih masti, maslaca i šećera. Odličan trik kako da zdravo jedete je da naručite čorbu i/ili salatu pre glavnog jela: ova jela su bogatija vitaminima i ostalim hranljivim materijama, a vlakna i voda će Vas pre zasititi. Čorbe poput one od spanaća i sočiva ili korenastog povrća posebno su zdrave, a salate sa puno tamnog lisnatog povrća donose više kalcijuma u Vaš tanjir. Možete i da preskočite glavno jelo i naručite jedno ili dva manja predjela, a hranu prženu u dubokom ulju izbegavajte.

3. Ručak na poslu: za dezert uzmite voće ili mlečni proizvod sa smanjenim sadržajem masti

Kad jedete sa kolegama ili idete sa klijentima na poslovni ručak, možda će biti teško da odolite nezdravim jelima, posebno dezertu; ne morate ga izbeći, već uzmite porciju voća ili parfe od jogurta. Kalcijum i vitamin D iz jogurta i ostalih mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti čine Vaše kosti jačima, a sveže voće nudi prijatnu slatkoću uz pravu nutritivnu energiju.

4. Hrana tokom praznika: natrpajte povrća i lakše sa alkoholom

Naročoto je teško držati se plana ishrane tokom praznika, ali ovaj trik uvek upali:  više od polovine tanjira natrpajte prilogom od povrća, posnim mesom i svežim voćem. Ne uzimajte dva puta osim ako nije reč o lagano kuvanom povrću. Prilozi poput cvekle na žaru i prokelja bogati su gvožđem, folnom kiselinom i ostalim važnim nutrijentima. Naizad, uživajte u jednoj ili dve čaše vina, ali izbegavajte prekomernu konzumaciju alkohola. 

5. Kad Vam se ne kuva kod kuće: unapred zamrznite zdrav obrok

Priznajmo: postoje večeri kad Vam se jednostavno ne kuva. Ali umesto kupovine gotovih jela ili naručivanja masne hrane, za ove trenutke lenjosti uvek imajte unapred napravljene smrznute porcije zdravih, jednostavnih domaćih jela, koje ćete tada da zagrejete i začas uživajte u čorbi od sočiva i povrća koja će Vas ugrejati, integralnoj testenini ili crnom pasulju, crvenoj paprici i čiliju sa ćuretinom. Ovakav jelovnik koji se lako smrzava pun je vlakana, proteina i esencijalnih vitamina koji su zaslužni da izgledate i osećate se odlično tokom menopauze.

go to top