OK

OK Cancel

Thank you

Close

4 godišnja doba i opdanje kose: kako da izbegnete opadanje kose tokom cele godine

Neka opadanje kose bude bez stresa uz ove sezonske savete kako da Vaša kosa ostane puna volumena i zdrava.

4 godišnja doba i opdanje kose: kako da  izbegnete opadanje kose tokom cele godine

Sezonsko opadanje kose je čest i privremen vid reverzibilnog opadanja kose, naročito upadljiv tokom jeseni i proleća. Normalno je da tokom dana opadne od 50 do 100 vlasi kose, ali u određenim periodima godine ovaj broj se uveća! Ne brinite: ovo odstupanje je prirodan adaptivni proces koji obično traje 4 do 6 nedelja.

Jesen: Prirpeme za hladnije vreme

Švedsko istraživanje, objavljeno u Dermatology journalu, utvrdilo je da je povećano opadanje kose tokom jeseni podstaknuto povećanim rastom kose tokom meseca jula a radi zaštite od UV zraka. Tokom oktobra i novembra opadanje kose je najveće.
Ako primetite da kosa polako počinje da Vam opada krajem leta, možda je vreme da negu svoje kose pojačate sa tretmanom protiv opadanja kose. Što pre počnete, pre ćete primetiti razliku.

Zima: Unapredite zdravlje kože glave

Tokom zime nivo atmosferske vlažnosti pada, što dovodi do isušivanja kože glave kod većine muškaraca i žena. Kovrdžava kosa će najviše trpeti zato što ovaj tip kose drastično reaguje na promene klimatskih uslova.

Ako ste započeli tretman protiv opadanja kose tokom jeseni, nastavite da ga koristite. Aminexil je pokazao rezultate u poboljšanju stanja kože glave i učvršćivanju svake dlake u koren kose.

Proleće: Sezona drugog najvećeg opadanja kose

Kako dani postaju duži, Vašoj kosi je potrebna zaštita – istraživanje Medicinskog centra Univerziteta u Merilendu je pokazalo da se na svetlosti proizvodnja melatonina – hormona koji igra važnu ulogu u funkcionisanju zdrave folikule – smanjuje. Dok se telo prilagodi novim klimatskim uslovima, sveukupno zdravlje kose može biti ugroženo.

Mnogi ljudi tokom proleća uzimaju dodatke ishrani radi podizanja imuniteta, pa razmislite o nekom dodatku ishrani koji je obogaćen aminokiselinama, osnovi keratina koji čini dlaku.Istraživači sa Univerziteta Harvard utvrdili su da je nedostatak proteina ključni faktor gubitka kose.Leto: Ostanite pozitivni i uživajte na suncu

Neki kažu da opadanje kose tokom leta našem telu omogućava da se bolje rashladi. Međutim, ovo je teško dokazati, jer je dlaci potrebno oko 100 dana da opadne od trenutka kada prestane da raste i uđe u fazu mirovanja.
Intenzivni sunčevi zraci mogu da oštete ne samo kožu, već mogu da iziritiraju i kožu glave i isuše dlaku. Nemojte svoju kosu previše izlagati suncu i setite se da je dodatno zaštite i negujete tretmanskim maskama. Pogledajte šta Dercos nudi.

go to top