getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = RS Test : 'RS/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Šta se događa sa kožom kada spavamo?

Šta se događa sa kožom kada spavamo?

Svi znamo da je dobro prospavana noć važna za zdravu kožu. Ali kako to izgleda na biološkom nivou? Objasnićemo šta se tačno događa ispod površine, dok se Vi – i Vaša koža – odmarate.

Zašto je dobro prospavana noć važna za Vašu kožu?


Svi znamo da loše prospavana noć može da ima negativne efekte na naše raspoloženje, da ne spominjemo na našu kožu. Ali da li ste znali da je san važan i za jačanje odbrambene sposobnosti kože?  

Istraživanja pokazuju da je hronično slab kvalitet sna povezan sa pojačanim znakovima unutrašnjeg starenja.[1] Međutim, studije su pokazale i da je noć – odnosno vreme dok spavamo – najvažnije doba dana za našu kožu.[2] Dok se naša tela odmaraju, cirkulacija u koži se pojačava i krv prenosi još više hranljivih materija i vitamina u našu kožu. Istraživanje je pokazalo da se neki ključni pokazatelji zdravlja kože pojačavaju tokom noći, uključujući deobu ćelija.  

Ali odvijaju se i druge funkcije dok spavamo, kao što je transepidermalni gubitak vode. Za sprečavanje gubitka vode iz kože tokom noći nanesite noćnu masku pre spavanja i svakako popijte veliku čašu vode čim se probudite.

Posle loše prospavane noći naša koža je bez sjaja i sivkasta

Dr. Nina Roos, Dermatolog

Kako san slabog kvaliteta utiče na kožu


Pitali smo dermatologa dr. Ninu Roos da objasni šta se događa sa kožom kada ne spavamo dovoljno. Nina kaže: ,,Posle loše prospavane noći naša koža je bez sjaja i sivkasta. Može da izgleda i masnija. Dugotrajno gledano, niz neprospavanih noći može da dovede do kože koja je izgledom i osećajem tanja. Vremenom koža postaje krhkija i manje elastična sa tankim linijama koje su sve izražajnije.”


Važno je i dati prednost obnavljajućim sposobnostima kože tokom sna, zato mudro iskoristite svojih 8 sati tokom noći. Delujte protiv dnevnih efekata oksidativnog stresa pomoću režima nege kože bogatog antioksidansima i pojačajte prvobitne obnavljajuće sposobnosti kože.

[1] Oyetakin, P. i dr., ‘’Utiče li san lošeg kvaliteta na starenje kože?’’ u Clinical and experimental dermatology 40.1 (2015) str. 17-22 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25266053]
[2] Eric J. Olson MD., ‘’Koliko sati sna je dovoljno za dobro zdravlje?’’, Mayo Clinic, (2016.) [Dostupno na: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/how-many-hours-of-sleep-are-enough/faq-20057898] Originalni izvor: https://aestheticsjournal.com/feature/how-sleep-affects-the-skin

Naši kultni proizvodi

 • Novo

  Obnavljajuća i osvežavajuća krema i maska koja kožu obogaćuje kiseonikom

  SLOW ÂGE

  Obnavljajuća i osvežavajuća krema i maska koja kožu obogaćuje kiseonikom

  Noćna krema

  Obnavljajuća i osvežavajuća noćna krema i maska

 • Novo

  Dnevni booster za snažniju i puniju kožu

  MINÉRAL 89

  Dnevni booster za snažniju i puniju kožu

  Dnevna nega

  INOVACIJA: Vaša dnevna doza za snažniju kožu

 • Najčitanije

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


  Pročitaj članak

  Antioksdativno delovanje ,,zlatnog korenja"

  Sastojci

  Antioksdativno delovanje ,,zlatnog korenja"

  Bajkalska kapica je biljka iz kineske pokrajine Šanksi koja je izložena izuzetno hladnom vremenu i intenzivnom UV zračenju. Izložena ovako grubim uslovima, bajkalska kapica je morala da postane vrlo otporna kako bi preživela. Tako je i njeno korenje postalo neverovatno snažno i dobilo je naziv ,,zlatno korenje".

  Pročitaj članak

  One su rekle DA koži sa manje bora!

  Nega Lica

  One su rekle DA koži sa manje bora!

  Vichy je pravi saveznik za borbu protiv bora, jer pruža podršku svakoj fazi života i tipu kože. To potvrđuju i poznate dame Branislava Antović, Anastasija Đurić, Ana Stanić i Mirjana Bobić Mojsilović koje su među Vichy linijama za anti-age negu pronašle favorite.

  Pročitaj članak

  go to top