OK

OK Cancel

Thank you

Close

Šta je osetljiva koža i kako je hidrirati?

Osetljiva koža se manifestuje na više načina i uzrokuje čitav niz reakcija. Mi istražujemo šta je osetljiva koža, koji su najbolji načini nege i kako kožu održati hidriranom.

Šta je osetljiva koža i kako je hidrirati?

Da li ste se oduvek pitali imate li osetljivu kožu? Prvo što morate da znate jeste da to nije tip kože, već stanje. Obično se opisuje kao koža koja je podložnija ili osetljivija na razne faktore što uzrokuje raznorazne reakcije.

Prvo što morate da znate jeste da to nije tip kože, već stanje.

Kako znate da je Vaša koža osetljiva?


Najjednostavniji način za određivanje osetljivosti Vaše kože jeste praćenje njenih reakcija. Reakcije osetljivosti obično su kratkoročne, varirajućeg intenziteta, ali to može u potpunosti da zavisi od Vaše kože i može biti u obliku jedne ili više navedenih pojava:

● svrab
● peckanje
● osećaj topline/žarenja
● crvenilo
● bockanje (1)

Koja je razlika između osetljive i alergične kože?


Normalna koža može postati osetljiva kada je funkcija barijere narušena, što može da dovede do smanjenja tolerancije. To se javlja kada se isuši barijera kože, što dovodi do gubitka vode i veće prevalencije osetljive kože (1).  Znakovi osetljive kože mogu biti zapaljenske reakcije koje nisu uzrokovane nekom posebnom materijom, dok je alergija nenormalna reakcija koja zavisi od kontakta tela sa stranim materijama ili alergenima. Kod nealergičara ovaj kontakt neće uzrokovati reakciju. Mnogi proizvodi za negu kože formulisani su kao hipoalergeni, kako bi se smanjila mogućnost alergijskih reakcija. Ali hipoalergena oznaka nužno ne znači da neće biti reakcije na Vašoj osetljivoj koži. 

Kada se javljaju reakcije osetljivosti?

Osetljiva koža ima prirodno viši prag reaktivnosti kada je reč o spoljašnjim faktorima ili promenama iz okoline u poređenju sa neosetljivom kožom. Ovi faktori mogu biti: 

● Temperaturne promene (posebno prejak vetar, hladnoća ili toplota)
● Zagađenje
● Neprimerena rutina nege/lepote kože (npr. upotreba pogrešnih proizvoda)
● Stres
● Suva koža

Kako da smanjite osetljivost svoje kože?


Najbolji način smanjenja osetljivosti kože je dobra nega. To može da znači ponovno uspostavljanje rutine lepote kako bi ona sadržala:  
Samo prirodne proizvode Ovi proizvodi bi trebalo da sadrže minimalan broj sastojaka.  
Umirujuće aktivne sastojke Kao npr. termalna voda. Važno je održati barijeru kože koja je štiti od spoljnih faktora. To se može postići odabirom hidratantnih i hranljivih proizvoda koji kožu u trenutku umiruju i daju joj osećaj prijatnosti. Tretman mora da ponudi pravu ravnotežu između tolerancije i efikasnosti.
Blagu rutinu čišćenja Izbegavajte upotrebu proizvoda koji sadrže jake deterdžente ili iritanse i proizvode nežno nanosite na kožu.


97%sastojaka AQUALIA THERMAL
linije proizvoda su
PRIRODNOG POREKLA

Formule koje su ispitane na osetljivoj koži Linija Aqualia Thermal primerena je za osetljivu kožu jer je formulisana sa sastojcima nežnim prema reaktivnoj koži. Studije su sprovedene na osobama sa osetljivom kožom i praćena je njihova tolerancija pod dermatološkim nadzorom u kliničkim istraživačkim centrima na otvorenom. 97% sastojaka proizvoda linije Aqualia Thermal prirodnog je porekla i sadrže samo 20 sastojaka, što ih čini idealnim rešenjem za hidrataciju i umirivanje osetljive kože.

IZVORI:

  1. Misery, L. i dr., "Osetljiva koža" u Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 30.1 (2016.) str. 2-8 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26805416]

go to top