OK

OK Cancel

Thank you

Close

ŠTA MOŽEMO DA UČINIMO KAKO BISMO IZBEGLI MRŠTENJE I BORE NA ČELU?

Kako nastaje bora mrštenja? Zašto se javlja tako rano? A bore na čelu? Šta možemo da preduzmemo kako bismo ih uklonili?

Donosimo odgovore na Vaša pitanja o borama mrštenja.

Kako nastaje bora mrštenja?

Bora mrštenja nastaje na području između obrva zbog, između ostalog, "kontrakcije mišića koji omogućuje mrštenje", objašnjava stručnjak za kožu i dermatolog, dr. Anny Cohen Letessier.
Uz bore smejalice oko očiju, ovo su jedne od prvih bora koje se pojavljuju na koži. Lice izgleda tužno i kad se u stvari dobro osećate.
Dr. Anny Cohen Letessier objašnjava: "Žene u tridesetim godinama više govore o izrazu lica nego o borama. Mogu da izgledaju tužno, ogorčeno, zabrinuto ili iscrpljeno iako su potpuno opuštene. Mislim da je to njihova najveća briga u tom periodu! Glavni uzrok tužnog izraza lica su vertikalne bore poput bora mrštenja."
Taj osećaj se često pojačava nakon 40. godine, kada je proces starenja ubrzan i kad žene sve više teže da ga uspore.

Bora mrštenja: kako da usporimo njenu pojavu

U svakom životnom dobu, hidratacija kože lica je ključna, kako bi se koži osigurala elastičnost i ograničila pojava izražajnih bora, poput bore mrštenja. Za to najbolje deluje serum obogaćen hijaluronskom kiselinom. Taj snažni sastojak dolazi u dva oblika: fragmentisan i visoke molekularne težine. Fragmentisana hijaluronska kiselina je u obliku malih čestica i snaga ove formulacije omogućava bolju penetraciju u živi sloj epidermisa. Da li to ima blagotvoran efekat na kožu? Svakako da ima, pošto je efekat protiv starenja višestruko pojačan zbog ispravljanja bora i poboljšanja elastičnosti kože. Visokomolekularni oblik hijaluronske kiseline je takođe vrlo važan u formuli, jer omogućava vidljivi efekat popunjavanja. Posle 30. godine ovaj režim nege lica može da pomogne kod sprečavanja nastanka bora na čelu. Recite zbogom umornom izgledu za koji niste ni znali u dvadesetim!

Rešenja za korekciju bore mrštenja... kada se jednom pojavi na čelu

Četrdesete godine su razdoblje u životu kada se koža neizbežno susreće sa starenjem i sve ju je teže obnoviti. Brojke su dokaz: "ostareloj koži" je potrebno 5 puta više vremena za obnovljanje nego mlađoj*. Na Vašem licu se to odražava u obliku kože sa više znakova starenja uveče nego ujutru nakon buđenja, a posebno u obliku bora koje su sve dublje s kraja dana. 
"Žene će možda misliti da su bore na čelu užasno neprijatne, onda kada više ne mogu da se poravnaju, čak i kad je lice u mirovanju. Ova pojava je povezana sa ponavljajućim kontrakcijama mišića i progresivnim gubitkom gustine kože, kao i  ravnanjem dermalno-epidermalne junkcije," podseća Anny Cohen Letessier.
Dobra vest je da ciljani tretman može da ublaži ovaj tvrdokorni problem. Birajte negu sa više anti-age sastojaka koji podstiču obnovljanje slojeva kože. Tražite sveukupni anti-age tretman koji koriguje efekte starenja kože, kao što je bora na čelu i koji sadrži sastojke za popunjavanje i uglačavanje kože.
Idealna rutina bi bila: dan započnite osvežavanjem kože tonikom, zatim nanesite anti-age serum koji deluje na 10 glavnih znakova starenja. I naravno, na kraju nanesite Vašu dnevnu kremu. 

Savet stručnjaka za borbu protiv bora na čelu: 3-minutna dnevna gimnastika lica

INSIDE-IMG-WHAT-CAN-BE-DONE-TO-FIGHT-AGAINST-FROWN-AND-FOREHEAD-LINESŠtipkajte (vrlo nežno!) palcem i kažiprstom lice u smeru od nosa prema sredini čela. 
Nastavite zatezanjem kože u smeru od čela prema slepoočnicama. 

Ponovite 6 puta, 3 puta sa svake strane čela.

* Studija poznavanja kože, Istraživački centar L'Oréal, 2015.

Objavljeno

go to top