OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

VLASIŠTE I
RAZLIČITE
ETNIČKE GRUPE

Svi smo isti, a opet različiti! rekli su slavni etnogenetičari. Jedan DNK, jedna ljudska vrsta. Međutim, nova dostignuća epigenetike (grane koja ne dekodira gene, već opisuje njihovu različitu aktivnost ili ekspresiju među ljudima) omogućuje beleženje varijacija unutar iste podele. Struktura vlasišta može se uporediti, ali se zato nivoi stvaranja sebuma razlikuju među etničkim grupama: pojačano stvaranje sebuma se javlja kod Afrikanaca/Afroamerikanaca i belaca, dok su nivoi izlučivanja sebuma na temenu kod azijskih ispitanika (i većinom Indijaca) niski.
Kao što smo već utvrdili, osetljivost vlasišta ili učestalost pojave peruti mogu biti različite težine. Oblici folikula dlaka, koji se nalaze duboko u vlasištu, uveliko se razlikuju među ljudima: neki su ravni poput slova „I”, neki zakrivljeni, a neki jako uvrnuti. To uglavnom objašnjava konačni oblik kose koji nalazimo širom sveta: od ravne i valovite do suve, čvrste i kovrčave. U velikoj meri se razlikuju i brzina rasta kose, gustina kose i nezina debljina. Iako je kosa belaca puno gušća i brže raste, vlasi su im puno tanje. Afrikancima kosa raste sporije, dok Azijci imaju najdeblje vlasi, ali i manju gustinu kose od belaca. Pojava i razvoj alopecije i pojava sede kose podležu ovim višestrukim uzorcima.   Različite etničke grupe podrazumevaju i različite kulture pa se tako nega vlasišta ili kose među njima značajno razlikuju. Neki redovno nanose ulje na vlasište (Indijci upotrebljavaju ulje nima, Afroamerikanci se često koriste proizvodima na bazi voska), dok belci retko upotrebljavaju ikakve proizvode za vlasište. Isto vredi i za učestalost šamponiranja, koja varira od jednom dnevno do jednom nedeljno, a kod nekih Korejki i do dva puta dnevno. Kulture i navike negovanja zato doprinose povećanju prirodne/biološke raznolikosti među etničkim grupama.

ZAPAMTITE

Veoma široka paleta prirodnih varijacija ili kulturnih navika među ljudima kada je u pitanju nega vlasišta ili kose od velike je pomoći prilikom razvoja određenih proizvoda, koji su savršeno prilagođeni lokalnom okruženju. Ukratko, radi se o prihvatanju „glokalnog” pristupa koji razmišlja globalno, ali deluje lokalno.

Ethnic_scalp