OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

VAŽNOST HIDRATACIJE VLASIŠTA

A strong itch for water !

Koža vlasišta nikako nije suva. Procenjuje se da nivo vlažnosti kože vlasišta iznosi 10 %, što je dvostruko više od nivoa vlažnosti drugih delova kože. Većina se nakuplja u donjem sloju kože (80 %) i sa godinama se smanjuje. Mekoća vlasišta zavisi od stepena njegove vlažnosti. Ako padne ispod kritičnog nivoa koji iznosi 10 %, rožnati sloj kože slabi, a njegova biomehanička svojstva (mekoća, struktura...) se menjaju.

Stalni izvor vode
Voda se u donji sloj kože stalno dovodi cirkulacijom, otkuda se rasprostranjuje u njen gornji sloj. Međutim, koža ne može upiti vodu od spolja. Samo se u ekstremnim slučajevima mala količina vode može se upiti kroz površinu rožnatog sloja kože, na primer tokom dužeg kupanja.

Gubitak vlažnosti vlasišta
Voda izlazi kroz spoljašnji sloj kože difuzijom i isparavanjem. Ta pojava se naziva transepidermalni gubitak vode.
Da li ste znali?
Vlasište se odlikuje dvostrukom količinom vode u odnosu na druge delove kože.
Dobro stanje vlasišta zavisi od ravnoteži između hidratacije i gubitka vode. Prirodna vlažnost vlasišta reguliše se na različite načine.

Prirodni načini osiguranja uravnotežen nivo vlažnosti
Kao i kod drugih delova kože, rožnati sloj vlasišta ograničava gubitak vode na nekoliko efikasnih načina. Lipidni i hidrolipidni sloj ćelijske membrane čine zaštitnu barijeru kože koja održava optimalan stepen vlažnosti kože.
Osim toga, prirodni faktori vlaženja zadržavaju vodu u ćelijama rožnatog sloja.
Oni se sastoje od koncentrata higroskopnih materija, kao što su aminokiseline, urea, glicerol, mineralne soli i jednostavni šećeri.

Scalp_Water_source