OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

MIKROBIOM
VLASIŠTA

Na površini našeg vlasišta živi mikroflora savršeno prilagođena okruženju koje podstiče njen razvoj: mikro šupljine, vlaga, pogodne temperature i hranjive materije (sebum i lipidi vlasišta). Njena prisutnost je  korisna jer ograničava delovanje drugih potencijalno patogenih mikroorganizama.

Duo koji raste!
Gotovo polovinu populacije tih mikroorganizama čini gljivica Malassezia spp, koja se počela nastanjivati u svim masnim delovima kože još od našeg rođenja. Sa svojim slojem lipida (uglavnom sebuma), vlasište je idealno okruženje za umnožavanje mikroorganizama.
Malassezia deli svoje okruženje sa bakterijama poput stafilokoka i korineformnih (štapićastih) bakterija.Prolazna mikroflora, potencijalno patogena, koja je na vlasište dospela kontaktom ili vazduhom, nema veliku populaciju i lako se može ukloniti redovnim šamponiranjem.

Ova mala stvorenja: grinje vrste Demodex folliculorum prisutne su na mestima gde je koža masna (obrazi, čelo, nos...) i u folikulama dlaka (trepavice, obrve i kosa). Promenjive su veličine (0,1 mm do 0,4 mm) i hrane se mrtvim ćelijama i mastima (sebumom). U slučaju seboreje umnožavanje demodexa može se pojačati, zbog čega dolazi do svraba, posebno kod ljudi sa osetljivim imunim sistemom. Uopšteno govoreći, ovaj maleni parazit je vrlo neprimetan i ne uzrokuje probleme.

Promene u mikroflori na površini vlasišta … Pripazite na perut!
Pod uticajem različitih faktora može doći do poremećaja u flori vašeg vlasišta... Neki poremećaji vlasišta su povezani sa poremećajima u mikroflori: Ponekad dolazi do pojačanog umnožavanja gljivice Malasseziaspp, što dovodi do problema sa peruti.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_51_THE_MICROBIOME_ON_THE_SCALP.jpg