OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Koja je funkcija vlasišta?

Zaštita vlasišta
Zaštitu vlasišta osigurava nekoliko slojeva zaštitne barijere. To je u prvom redu kosa koja osigurava filter od fine mrežice vlasi. Zatim dolazi hidrolipidni film koji, iako još uvek relativno neistražen, privlači najviše pažnje naučnika.
Nakon nega sledi rožnati sloj koji obavija kožu poput tesne „kore”.

Uticaj kose na zaštitu vlasišta
Kosa štiti vlasište od štetnih uticaja iz okoline, kao što su UV zraci, toplota... Međutim, zaštita nije apsolutna – folikularni kanal svake vlasi omogućava ulazak mikroskopskim česticama.

Hidrolipidni film
Površina rožnatog sloja kože, hidrolipidni film, deluje kao drugi sloj barijere protiv spoljašnjih štetnih uticaja. To je emulzija sekreta iz lojnih žlijezda (sebuma) i znojnih žlezda (znoj).
Smanjuje brzinu propuštanja vode kroz površinu kože, čime se sprečava njeno isparavanje.
Lipidni sloj kože ima važnu ulogu zadržavanja higroskopskih materija (koje upijaju vlagu) u rožnatom sloju. Te materije se nazivaju prirodni faktori vlaženja, a čini ih skup različitih elemenata (slobodne aminokiseline, urea, mineralne soli...)
Taj film štiti i od mikroorganizama koji bi mogli biti patogeni tako što hrani stabilne mikroorganizme koji sprečavaju množenje drugih mikroorganizama.
Stoga je važno imati na umu da je hidrolipidni film, bez obzira na to što ponekad izaziva smetnje, jedan od ključnih elemenata zaštite vlasišta od množenja određenih bakterija.
Rožnati sloj (stratum corneum)
Živa koža vlasišta zapravo nije u direktnom kontaktu sa svojom okolinom. Zaštićena je rožnatim slojem. Rožnati sloj kože ograničava razmenu materija iz okoline i materija iz bioloških tkiva koja se nalaze pod njim. Zbog toga vlasište slabo propušta gasove i tečnosti i bolje se bori protiv štetnih hemijskih uticaja.
Sastoji se od izumrlih čelija – korneocita – koji su biološki neaktivni i nemaju jezgro. Oni nastaju tokom poslednje faze diferencijacije keratinocita.
Pljosnati, neravnomerno nakupljeni korneociti stvaraju neku vrstu ekoloških niša koje su savršeno stanište za mikroorganizme.
Lipidni sloj drži te izumrle ćelije na okupu, a čvrsti ostaci koje se nazivaju korneodezmosomi čine tu mrežu snažnijom kako bi se osigurao efekat zaštitnog sloja.
Zaštitni sloj je poput utvrđenja koje se proteže oko vlasišta!

Kad već govorimo o zaštiti...
Vlasište je izloženo vrlo specifičnim štetnim uticajima. Za razliku od drugih delova kože, podleže različitim mehaničkim, toplotnim i hemijskim štetnim uticajima, kao što su
sušenje peškirom i trenje kose (tvrdi keratin iz kose u dodiru sa mekim keratinom sa površine vlasišta), četkanje, češljanje, zagrevanje kose (fenom za kosu), ukosnice, neodgovarajući proizvodi…

Zato je vlasište potrebno zaštititi od sledećih uticaja: ●        mehaničkih i hemijskih uticaja ●        mikroorganizama koji mogu biti patogeni ●        Sunčevog zračenja ●        temperaturnih razlika i rizika od dehidracije.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_48_THE_FUNCTIONS_OF_THE_SCALP.jpg