OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

KOZMETIČKI PROIZVODI KAO POMOĆ KOD BOLESTI VLASIŠTA

Kao i svaki drugi deo kože, vlasište je sklono poremećajima i bolestima koji uglavnom zahtevaju strogi dermatološki nadzor i odgovarajuću negu. Bolesti vlasišta obuhvataju širok spektar različitih tegoba zavisno od zahvaćenog tkiva ili mesta nastanka tegobe. Infekcije vlasišta (bakterijske, gljivične), autoimune i upalne bolesti (psorijaza, Lupus erythematosus), benigni tumori na koži itd. najčešće su medicinske tegobe povezane sa vlasištem. Psorijaza je verojatno najčešća bolest vlasišta, koja se ponekad greškom može zameniti za teže oblike peruti ili seboreičnog dermatitisa (perutanje koje se proširilo na područje celog lica). Osim svoje neestetičnosti (velike ljupke, crvenilo vlasišta), psorijaza snažno utiče na kvalitet života osoba koje od nje boluju (oko 5 miliona ljudi u SAD-u): psorijaza izaziva stalan svrab.

Osim toga, delovi vlasišta pogođeni ovom bolešću često su obeleženi alopecijom (psorijatična alopecija), tj. kosa ne raste na zahvaćenim područjima. Sa još jednim čestim problemom za koji postoji uspešan, ali zamoran tretman, upoznaju se brojni roditelji nakon što vaši (Pediculosus capitis) zahvate vlasišta njihove dece. Različiti lekovi koji se upotrebljavaju protiv bolesti vlasišta (retinoidi, kortikosteroidi, antralin, antimikotici psoraleni, UVB, antibakterijski lekovi, lekovi protiv gljivica...) izazivaju nuspojave (neprijatan osećaj na vlasištu, poteškoće sa oblikovanjem kose, pigmentacija kože...). Zahvaljujući svom blagotvornom delovanju na vlasište, kozmetički proizvodi u brojnim aspektima mogu doprineti povećanju osećaja prijatnosti na vlasištu i poboljšanju njegovog izgleda. Važno je još napomenuti i da na vlasištima osetljivih osoba tokom bojenja kose može izbiti snažna alergijska reakcija. Taj se, ponekad vrlo ozbiljan, slučaj može vrlo lako izbeći pridržavanjem uputstva proizvođača.

ZAPAMTI

Cilj kozmetičkih proizvoda nije lečenje bolesti i to ne leži u njihovoj biološkoj osnovi. Međutim, oni mogu pružiti dragocenu pomoć kad je reč o nuspojavama izazvanima medicinskim tretmanima. Šamponi, losioni i maske koji su osmišljeni kao proizvodi pogodni za vlasište su važan saveznik u borbi protiv bolesti vlasišta.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_57_SCALP_DISEASES_HELP_FROM_COSMETIC_PRODUCTS.jpg