OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Gubitak kose nakon porođaja

Tipični simptomi gubitka kose

Oko 90 % mladih majki pati od iznenadnog i značajnog gubitka kose koji obično nastupa otprilike tri meseca nakon porođaja. Razdoblje između porođaja i pojave ispadanja kose odgovara trajanju faze mirovanja (telogene faze) u ciklusu rasta kose: to razdoblje traje između jednog i šest meseci, dok je prosečno vreme trajanja tri meseca. Taj privremeni gubitak kose, poznat kao telogeni efluvijum, difuzan je i uglavnom koncentrisan na teme.  

Tokom tog razdoblja žene mogu izgubiti i do 30 % svoje kose, a vlasi koje ne ispadnu lomljive su i bez sjaja. Međutim, iako to razdoblje gubitka kose može trajati nekoliko meseci, ta pojava je potpuno normalna i reverzibilna pa se kod većine žena njihov uobičajeni ciklus rasta kose uspostavi unutar šest meseci ili između šest i 12 meseci nakon porođaja.

Hormoni su jedan od glavnih uzroka gubitka kose kod žena

Tokom trudnoće velika količina estrogena koju telo žene proizvodi sprečava prelaz ciklusa kose u telogenu fazu, što znači da je kosa „zapela” u fazi rasta (anagenoj fazi). U tom razdoblju mnoge žene primećuju da im kosa raste znatno brže nego pre i da je punija i gušća.

Nakon porođaja ponovnim uspostavljanjem ravnoteže hormona (nivo estrogena i drugih hormona brzo se vraća na nivo pre trudnoće) aktivira se prelaz u telogenu fazu, zbog čega dolazi do značajnog gubitka kose, odnosno gubitka kose nakon porođaja.

Osim ponovnog uspostavljanja ravnoteže hormona u razdoblju nakon porođaja, do gubitka kose mogu dovesti i neki od drugih uzročnika, kao što su nedostatak sna, potencijalni nutritivni stres i izazovi koji dolaze sa brigom o novorođenčetu. Nedostatak gvožđa ili vitamina takođe može biti jedan od uzroka gubitka kose kod žena nakon porođaja.

Postporođajna alopecija je privremena

Srećom, u većini slučajeva je gubitak kose nakon porođaja privremen i kosa ponovno počne da raste prirodnim putem. Iako kod gubitka kose nakon porođaja obično nije potreban medicinski tretman, prehrana bogata gvožđem i vitaminima može pomoći u usporavanju ovog oblika gubitka kose.

Ipak, ako period gubitka kose nakon porođaja traje više od godinu dana, preporučuje se poseta dermatologu radi prepoznavanja i lečenja uzroka gubitka kose.

Jedan od uzroka gubitka kose kod žena jeste postporođajno razdoblje u kojem dolazi do iznenadnog i značajnog gubitka kose otprilike tri meseca nakon porođaja.