OK

OK Cancel

Thank you

Close

KOMPANIJA VICHY JE LIDER NAUKE O EKSPOZOMU VEĆ 40 GODINA

Zdrav izgled kože oduvek je bila najvažnija polazna tačka za Vichy.
Naša stručnost zasniva se na sveobuhvatnom izučavanju
elemenata koji utiču na promene kože tokom vremena.

KOMPANIJA VICHY JE LIDER NAUKE O EKSPOZOMU VEĆ 40 GODINA

„EKSPOZOM JE ODGOVORAN ZA VIŠE OD 80% STARENJA KOŽE”

Dr Delfin Kerob,

dermatološkinja i medicinska direktorka globalne platforme Vichy

delphine kerob

NAUKA O EKSPOZOMU SLUŽI ZDRAVOM IZGLEDU KOŽE

Jedna od naših čežnji je oduvek bio zdrav izgled kože. Da bismo kreirali najbolja rešenja za vašu kožu, razvili smo ekspertizu zasnovanu na sveobuhvatnom istraživanju elemenata koji vremenom utiču na razvoj kože. Zajednički naziv za te elemente je „ekspozom”.

v_exposome.jpg
Koncept

Koncept

Koncept ekspozoma je originalno nastao u području istraživanja raka. Prvi ga je 2005. definisao profesor Kristofer Vajld, bivši direktor Međunarodne agencije za istraživanje raka (IRAC), kao „kumulativnu meru uticaja životne sredine i povezanih bioloških reakcija, uključujući izloženost faktorima iz životne sredine, ishranu, ponašanje i endogene procese”. (1, 2)

Kada je reč o koži, naša laboratorijska istraživanja su pokazala da je ekspozom kombinacija više različitih faktora: životne sredine, ponašanja i hormona. Pre svega, njihov kumulativni efekat može uticati na biološke funkcije kože i ubrzati njeno starenje. 2016. godine smo ta otkrića pretvorili u: nauku o ekspozomu kože.

Koncept

FAKTORI EKSPOZOMA: VIŠE RAZLIČITIH ELEMENATA KOJI UTIČU NA ZDRAV IZGLED KOŽE

Na zdrav izgled kože značajno utiču mnogi spoljni i unutrašnji faktori ekspozoma, a njihov kumulativni uticaj dodatno pogoršava njen izgled (15).

·       Faktori životne sredine

  • UV zraci:
    UVA, UVB, IC, vidljiva svetlost
  • Zagađenje: hemijski zagađivači, mikročestice PM10 / PM2,5, ultrasitne čestice, ozon, insekticidi itd.
  • Klimatske promene: temperatura, vlaga, varijacije atmosferskog pritiska
·       Faktori životne sredine

·       Faktori ponašanja

  • Način ishrane: ishrana, duvan, alkohol
  • Psihološki stres
  • Nedostatak sna
  • Fizička aktivnost
·       Faktori ponašanja

·       Hormonski faktori

  • Varijacije ženskih hormona: pubertet, menstrualni ciklus, trudnoća, menopauza
·       Hormonski faktori

Izučavanje
ekspozoma
je složen
i ambiciozan
projekat.

Shvatanje koncepta ekspozoma znači uzeti u obzir beskonačan broj varijabli,
odnosno uzeti u obzir višestruke uticaje, kao što su životna sredina, odlike ponašanja, hormonska ili beskonačna biološka raznolikost kože. Dakle, svaki pojedinac ima svojstven profil ekspozoma. To znači da jedan pojedinac neće biti izložen istim faktorima ekspozoma kao njegov komšija, niti će izazvati ista biološka oštećenja kože. Zbog toga je od suštinske važnosti da razumemo ove faktore i da proučimo njihov kumulativni i sinergetski uticaj na kožu da bismo predložili personalizovano rešenje koje povećava potencijal kože u svakoj životnoj fazi. Na primer, dnevna svetlost u kombinaciji sa zagađenjem, što se naziva „foto-zagađenje”, može značajno da utiče na zdrav izgled kože i da pogorša njeno starenje.”

Luk Agilar,

direktor bioloških i kliničkih istraživanja u kompaniji L’Oreal

 luc aguilar

EFEKTI EKSPOZOMA: UTICAJ NA KOŽU

Koža je najveći ljudski organ.

Ima četiri glavne funkcije: FIZIČKA BARIJERA KOŽE – PIGMENTACIJA KOŽE – ZAŠTITA KOŽE – STRUKTURA KOŽE su pod uticajem ekspozoma koji deluje na zdrav izgled, integritet i kvalitet naše kože.

UVS

UV zraci su odgovorni za 80% vidljivih znakova starenja kože lica. Oni pogoršavaju stanje kolagena I elastičnih vlakana što dovodi do znakova starenja: bora, gubitka čvrstine, grube teksture kože i poremećaja u pigmentaciji (3, 4)

uvs

Zagađenje

ZAGAĐENJE uzrokuje oksidativni stres. Dokazano dovodi do znakova starenja kože, naročito tamnih mrlja i bora (5, 6).

U kombinaciji s UV zračenjem dolazi do pogoršanja znakova starenja kože (7, 8).

pollution

Klimatske
promene

KLIMATSKE PROMENE poput temperature, vlage i atmosferskog pritiska mogu uticati na funkciju kožne barijere. Niske temperature isušuju kožu, dok visoke temperature povećavaju hidrataciju kože i proizvodnju sebuma / znojenje, što dovodi do pojave akni, posebno kod masnih tipova kože (9, 10, 11, 12).

climate

Ishrana

o   ISHRANA direktno utiče na izgled naše kože i njenu sposobnost da se odupre spoljnim štetnim uticajima kao što su zagađenja, UV zraci i stres. Loša ishrana može uzrokovati prerano starenje kože i potencijalno uticati na akne i probleme s kožom (rozacea, atopijski dermatitis i psorijaza) (13)

nutrition

Psihološki
stres

PSIHOLOŠKI STRES može imati i kratkoročan i dugoročan uticaj na kožu. Na primer, žene koje su pod stresom često imaju oslabljenu funkciju kožne barijere koja kratkoročno može dovesti do toga da koža postane suvlja i da ten izgubi sjaj (14)

stress

Nedostatak
sna

NEDOSTATAK SNA oslabljuje funkciju kožne barijere i ubrzava proces starenja kože. Koža može izgledati bleđe s naglašenim sitnim linijama / borama. Područje oko očiju je pod naročito velikim uticajem (15, 16, 17).

sleep

Hormonski dizbalans

Varijacije HORMONA, posebno ženskih hormona (kao što su estrogen i progesteron) mogu uticati na strukturu i sastav kože tokom celog vašeg života, a posebno tokom menstrualnog ciklusa (nepravilnosti, akne, povećanje proizvodnje sebuma), trudnoće (nepravilnosti, akne, melazma) i menopauze (duboke bore, opuštenost, tamne mrlje, suva i tanka koža) (18, 19, 20, 21).

hormones
EFEKTI EKSPOZOMA: UTICAJ NA KOŽU

NAŠA REŠENJA PROTIV EKSPOZOMA

Da bismo kožu učinili jačom u borbi protiv štetnih uticaja ekspozoma, iskoristili smo tehnologiju: pomoću personalizovane dijagnoze na veb-sajtu SkinConsultAI.com, koja je razvijena u saradnji s dermatolozima i stručnjacima za zdravlje kože, saznaćete koji su prioriteti vaše kože. Ova dijagnoza će nam omogućiti razvoj sveobuhvatnih protokola nege pomoću visokih bezbednosnih standarda koji odgovaraju vašim specifičnim problemima sa kožom.

NAŠA MISIJA JE UNAPREĐIVANJE NAUKE O EKSPOZOMU

Naša svakodnevna misija je da unapredimo nauku o koži i da je učinimo dostupnom vama. Kompanija Vichy je od 1931. lider u naučnim istraživanjima kože i prati žene u svim životnim fazama. Kao lider u nauci ekspozoma kože i sponzor našeg godišnjeg granta za istraživanja, nastavljamo da finansiramo i podržavamo razvoj naučnih otkrića u vezi sa zdravim izgledom kože.

NAŠA MISIJA JE UNAPREĐIVANJE NAUKE O EKSPOZOMU

PUBLIKACIJE O EKSPOZOMU KOMPANIJE VICHY

Naše istraživanje u 2019. godini dovelo je do objavljivanja publikacije „Koža i ekspozom” (lekarski odbor za ekspozom kompanije Vichy). To je bio prvi rad u kom su predstavljeni biološki i klinički uticaji ekspozoma na kožu.

Kako bi proširila znanje o ekspozomu, kompanija Vichy svake godine objavljuje svoje studije u poznatom dermatološkom časopisu koji sadrži više od 30 naučnih publikacija.