OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

DA LI JE VLASIŠTE ZAŠTIĆENO OD UTICAJA UV ZRAKA?

Ukratko, normalna vlasišta (tj. ne ćelava vlasišta koja nisu zahvaćena alopecijom) nisu u potpunosti zaštićena od UV zraka, iako su očigledno dobro prekrivena kosom. U uspravnom položaju, izloženost vlasišta UV zračenju u zenitu ukazuje na to da kosa ne upija UV zrake u potpunosti. Takav „faktor zaštite kose” očigledno varira (70 do 99 %) u zavisnosti od debljine, boje i gustine kose, što znači da je vlasište deo kože koji nije u potpunosti zaštićen od sunčevih zraka. U uslovima jake izloženosti suncu možete dobiti opekotine na vlasištu (a kasnije preplanulost), iako do toga dolazi ređe nego na licu ili trupu, pa tako raščešljavanje postaje bolan proces. Na površini vlasišta često se nalaze fluorescentni signali markera kože povezanih sa UV zračenjem, poput pigmentisanih fleka između folikula dlaka, a često dolazi i do dermalne solarne elastoze (nakupljanja elastina). Te činjenice delimično objašnjavaju prisutnost melanoma na nekim vlasištima, što znači da dermatolozi obavezno moraju obaviti potpuni pregled vlasišta. Slična je situacija i kod nekih životinja sa vunom koje su dugo vremena izložene suncu (npr. ovce u Australiji) pa razviju melanom na područjima kože koja su najslabije prekrivena vunom.
Osim nošenja šešira ili kape, praktična kozmetička rešenja za zaštitu vlasišta (i kose) od UV zračenja zaista su složenija od onih koja se uobičajeno koriste na području lica ili tela: primenom organskih sredstava za zaštitu od sunca, u efikasnim dozama, dlake izgledaju masno, bez sjaja, čak i „prljavo”, što usporava napredak u razvoju tih rešenja. Ovime se otvaraju vrata inovacijama, kojima je verovatno potreban skup pigmenata koji upijaju UV zrake, ali ne utiču na estetske odlike kose, što je preduslov za sve proizvode namenjene nezi i zaštiti vlasišta.


ZAPAMTITE

Vlasište u normalnom stanju (ne ćelavo vlasište koje nije zahvaćeno alopecijom) podnosi uticaj UV zračenja, koje je ipak mnogo slabijeg intenziteta nego na nepokrivenim područjima kože. Vrata su otvorena inovativnim rešenjima zaštite koja uzimaju u obzir naše estetske potrebe.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_55_SCALP_A_UV_PROTECTED_SKIN.jpg