OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

Šta je gubitak kose i zašto do njega dolazi?

Uloga ukrućivanja vezivne ovojnice folikula dlake

Kolagen je vitalni deo naše kose, kože i noktiju, a njegova količina smanjuje sa godinama. Prisutan je oko folikula dlake i ispod njega, a naučnicima je sada poznato da je ukrućivanje ove kolagenske ovojnice jedan od glavnih uzroka uranjenog gubitka kose.  

Ukrućivanje kolagena dovodi do toga da koren kose postaje prekrut. Pritisak stvoren ovom pojavom kompresuje okolne krvne sudove koje dovode hranjive sastojke do folikula dlake putem mikrocirkulacije krvi. Folikuli na taj način nisu dovoljno „nahranjeni” pa se smanjuju, što uzrokuje slabljenje i stanjivanje vlakna kose. Ukrućivanje koena postupno se povećava sa godinama, stvarajući tanju kosu sa kraćim životnim vekom.  

Ukrućivanjem kanalića sa kolagenom oko folikula dlake takođe se sprečava duboko učvršćivanje tog folikula u dermis, čime se povećava verovatnost njegovog ispadanja.

Važnost matičnih ćelija

Nedavno istraživanje otkrilo je temeljnu ulogu vezivne ovojnice koja sadržava kolagen u omogućavanju „dostupnosti” matičnih ćelija potrebnih za rast novih folikula dlaka.  

Na kraju svakog ciklusa rasta kose, kod zdravih ispitanika, ovojnica se ponaša poput elastične trake i omogućava folikulu dlake da se popne na površinu vlasišta i tako se „napuni” matičnim ćelijama u kontaktu sa „zalihom” takvih ćelija. Napunjen, folikul dlake zatim se vraća natrag u vlasište da bi se tamo učvrstio malo dublje i pokrenuo rast novog pramena kose.  

Međutim, ako vezivna ovojnica izgubi svoju elastičnost, folikul dlake više se neće moći pravilno puniti matičnim ćelijama i rast nove dlake će biti poremećen.

Spacer small white
White Box spacer
White Box spacer