OK

OK Cancel

Thank you

Close

Previous

ŠTA JE MIKROBIOM
VLASIŠTA?

Koja je uloga mikrobioma vlasišta?

R.J.: Mikrobiom je nevidljivi ekosistem živih mikroorganizama koji je sastavni deo površine našeg vlasišta i sastoji se uglavnom od bakterija (prvenstveno Staphylococcus epidermidis i Propionibacterium acnes, danas poznatih kao Cutibacterium acnes) i gljivica (od kojih preovladava Malassezia restricta).
Na jednom kvadratnom centimetru žive milioni ovih mikroorganizama! Kao i u svakom ekosistemu, ovi organizmi obično žive u ravnoteži jedni sa drugima i kožom vlasišta, koja im osigurava esencijalne hranljive sastojke, uglavnom putem znoja i sebuma.

Baš kao i kod kože lica i tela, uloga mikrobioma je zaštita vlasišta od patogenih mikroorganizama. Svako ima svoj sopstveni mikrobiom vlasišta i on može varirati u zavisnosti od godišnjeg doba, pa čak i tokom dana ako, na primer, operete kosu.

Kako se mikrobiom vlasišta razlikuje od mikrobioma kože?

R.J.: Ako ih uporedimo sa vlasištem, populacije bakterija i gljivica koje žive na površini kože uveliko se razlikuju. Takođe se razlikuju zavisno od dela tela koji nastanjuju jer se savršeno prilagođavaju svom okruženju. Na primer, vrste bakterija koje žive ispod pazuha, područja koje luči puno znoja, nisu iste kao i bakterije sa podlaktice.

Mikrobiom vlasišta zapravo je sličniji mikrobiomu čela jer je lučenje znoja i sebuma u tim područjima slično, iako prisutnost dlaka na vlasištu ipak čini ovo područje jedinstvenim.

Koja su najnovija naučna otkrića o mikrobiomu vlasišta?

R.J.: Nakon što smo tačno utvrdili glavne kolonije bakterija i gljivica na vlasištu (1), istraživanje društva L’Oréal omogućilo nam je da identifikujemo druge potencijalne funkcije ovog mikrobioma. Nedavno smo otkrili da bi bakterija Cutibacterium acnes mogla zapravo služiti kao izvor vitamina i esencijalnih aminokiselina za vlasište, slično kao što to čine određene bakterije za creva (2).

Još jedno od naših važnih dostignuća je da smo uspeli sekvencirati celi genom gljivice Malassezia restricta (3). To će nam olakšati proučavanje ove gljivice, za koju znamo da učestvuje u stvaranju peruti.

Mikrobiom je nevidljivi ekosustav živih mikroorganizama koji je sastavni dio našeg vlasišta.