NOVOKljučne informacije o kolačićima na našim stranicama. Pročitajte više OVDE SADA.

Ako ne preduzmete ništa, to će se tretirati kao prihvatanje kolačića.

Zatvori

Vichy se obavezuje da će poštovati poverljivost ličnih podataka dobijene putem ovog formulara. Lični podaci prikupljeni pomoću ovog formulara biće korišćeni isključivo od strane kompanije Vichy za obradu vašeg naloga, kao i za obradu podataka o mišljenju potrošača.

Vi imate pravo pristupa, ispravljanja i povlačenja svih podataka koji se na vas odnose. To pravo možete iskoristiti u svakom trenutku slanjem e-maila na sledeću adresu info@vichy.rs

Imate pravo da u svakom trenutku saznate sve o našoj politici zaštite ličnih podataka kao i o  ostalim pravnim odredbama.

OK

OKCancel

Thank you

Close

DERMATOLOG ODGOVARA – TAJNE VITAMINA C

vitamin-c-dermatolog

Vitamin C je zlatni standard u dermatologiji. Zašto koži treba vitamin C i kakvi su njegovi uticaji na kožu?

Vitamin C je «zlatni standard» među antioksidansima koji sprečavaju starenje kože. Koža stari na dva načina: unutrašnjim starenjem koje je genetski određeno i čiji se znakovi u odsutnosti spoljašnjeg starenja vide tek u odmaklom dobu i spoljašnjim starenjem kože koje je uzrokovano faktorima iz okoline u prvom redu UV zračenjem, pušenjem, alkoholom i neadekvatnom ishranom. Sa godinama, a bez uticaja spoljašnjih faktora, koža postaje bleda, sa vidljivim borama, bez elastičnosti, smanjena je količina kolagenih vlakana, fibroblasta koji proizvode kolagen, tanji je dermis i manja je prokrvljenost a time i manji protok hranljivih materija iz krvi prema dermisu i epidermisu. Osim toga, koža u starijem životnom dobu je suva, u prvom redu zbog manjka glikozaminoglikana (u koje spada i hijaluronska kiselina) i zbog smanjene mogućnosti kože da zadrži vodu.

Međutim, daleko veći uticaj na starenje kože imaju spoljašnji činioci, posebno UV zračenje. Opšte je poznata činjenica da prekomerno izlaganje prirodnom UV zračenju ili veštačkim izvorima zračenja (solarijumi) dovodi do značajnog oštećenja kože koje rezultira ubrzanim starenje. UV zračenje oštećuje kožu putem formiranja slobodnih kiseoničkih radikala koji oštećuju komponentne ekastracelularnog matriksa (kolagena vlakna) delujući na strukturu i funkciju ćelija. Iako u organizmu postoje unutrašnji antioksidansi, prvenstveno vitamin C i E, prekomerno izlaganje suncu dovodi do njihove potrošnje te ih je potrebno nadoknaditi spolja kako bismo neutralisali delovanje spoljašnjih štetnih faktora. Osim oštećenja strukture, prilikom izlaganju suncu dolazi do različitih poremećaja pigmentacije u vidu solarnog lentiga ali, nažalost, može doći i do karcinoma i melanoma kože.

Vitamin C je u prvom redu neophodan u sintezi kolagena. On je faktor koji stabilizuje trostruku strukturu molekule kolagena, ali i podstiče ekspresiju gena koji su zaduženi za proizvodnju kolagena. Ako ćelijama kože (fibroblastima) koje stvaraju kolagen, dodamo vitamin C povećaće se sinteza kolagena i koža će biti čvršća i izgledati mlađe. Vitamin C u koži ima i antioksidativno delovanje i to putem neutralizacije slobodnih radikala nastalih delovanjem štetnih činilaca okoline i nakon oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem. Vitamin C stvara svojevrsnu barijeru od štetnih spoljašnjih materija. Iako je vitamin C jedan od brojnih antioksidansa koji se mogu podeliti na: enzimske antioksidanse (katalaza, glutationperoksidaza, superoksi – dismutaza) i neenzimske (vitamin E, glutation, karotenoidi, urična kiselina), ujedno je i najispitivaniji u kliničkim istraživanjima. Posebno je dokazana njegova efikasnost u kombinaciji sa vitaminom E.

Svakodnevna upotreba vitamina C u dnevnoj nezi, omogućiće mlađi, zdraviji i svežiji izgled kože.

dr. med. ŽELJANA BOLANČA

Naši kultni proizvodi

Najčitanije

Sastojci

Antioksdativno delovanje ,,zlatnog korenja"

Bajkalska kapica je biljka iz kineske pokrajine Šanksi koja je izložena izuzetno hladnom vremenu i intenzivnom UV zračenju. Izložena ovako grubim uslovima, bajkalska kapica je morala da postane vrlo otporna kako bi preživela. Tako je i njeno korenje postalo neverovatno snažno i dobilo je naziv ,,zlatno korenje".

Pročitaj članak

Sastojci

Vitamin C - tajna blistave kože?

Užurban način života utiče na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Ali, da li ste znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravog sjaja? Bacićemo pogled na revitalizujuća svojstva vitamina C.


Pročitaj članak

Sastojci

Probiotski sastojak bifidus za snažniju kožu

Probiotici su živi mikroorganizmi dugo proučavani zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje, posebno na intestinalnu mikrofloru. Bifidus je probiotski sastojak dobijen fermentacijom bakterija Bifidobacterium Longum. Vichy je predstavio inovaciju koristeći ovaj neživi probiotski sastojak blagotvoran prema koži u svojoj novoj formulaciji.

Pročitaj članak

go to top