OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kako možemo da usporimo pojavu znakova starenja kože?

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje i aktivirali sredstva da to i učinimo, bilo je potrebno da razumemo kako se znakovi starenja uopšte formiraju, pre nego što postanu primetni. Odgovor leži u ekspozomu.

Kako možemo da usporimo pojavu znakova starenja kože?

Ekspozom je naučni koncept poznat od 2005. godine koji stvara vezu između sveukupnih izlaganja i javnog zdravlja. Autor C. Wild ga je definisao kao kumulativnu meru uticaja okoline i povezanih bioloških odgovora tokom čitavog života uključujući i okolinu, ponašanje i endogene procese. Ovo se može sumirati kao sve ono što nije povezano sa genetikom, odnosno svi uticaji okoline, ali i pušenje, ishrana, stres i san.  

Holistički pristup je nov način razumevanja ne samo zdravlja, već i kože. Koža kao zaštitni organ je veza između spoljašnjeg i unutrašnjeg i tako je pod direktnim uticajem spoljašnjih činilaca (agresivnih uticaja okoline kao što su UV zraci i zagađenje), ali i unutrašnjih stresova (kao što su umor, anksioznost ili neuravnotežena ishrana).

Pod uticajem ekspozoma koža svakodnevno trpi velika biološka oštećenja - uglavnom oksidaciju i inflamacije - koja se akumuliraju i malo po malo, iz godine u godinu, utiču na njenu mladolikost. Dugo vremena, ova oštećenja ostaju nevidljiva dok se u jednom trenutku ne pojave i postanu vidljiva. Sve počinje isušenom i suvom kožom, umornim i neujednačenim tenom bez zdravoga sjaja, a zatim se javljaju fleke, koža gubi čvrstinu i nastaju bore. 

Kao stručnjak za zdravlje kože koji je uvek upućen u život žene, Vichy je prva dermokozmetička marka koja proučava ovu novu naučnu teritoriju, a Slow Âge je prva Vichy dnevna nega koja podržava tu ekspertizu.  Iz tog razloga Laboratorije Vichy su objedinile:
• širok spektar UV filtera (UVA, UVB i dugi UVA zraci) za zaštitu kože od UV izlaganja odgovornog za 80% znakova starenja,
• probiotski sastojak bifidus i Vichy mineralizovanu termalnu vodu koja kožu čini otpornijom na izlaganja,
• širokospektralni antioksidativni ekstrakt korena bajkalske kapice koji deluje na oksidaciju nastalu zbog izlaganja.

EXCLUSIVE INTERVIEW OF PR KRUTMANN - Leibniz Research Institute for environmental medicine.

Kako možemo da usporimo pojavu znakova starenja kože?

Pr KRUTMANNHow do signs of ageing appear on skin?
_PR.K: It’s not only a question of age. It’s also a problem caused by invisible damages: little by little, the level of hydration decreases, skin’s barrier is weakened and oxidation-induced damage accumulates.

Are signs of ageing due to genetics?
_PR.K: Actually, we know that these first damages are created under the effects of the sun (UV), the environment (pollution), the lifestyle and to a much lesser extent, the genetic.

What to do to delay signs of ageing?
_PR.K: The first thing to do is to limit the impact of UVA and UVB with filters. They have to be associated to powerful antioxidant, anti-pollutant and fortifying active ingredients. As well, what you eat, how long you sleep and how often you exercise are determining factors.

go to top