NOVOKljučne informacije o kolačićima na našim stranicama. Pročitajte više OVDE SADA.

Ako ne preduzmete ništa, to će se tretirati kao prihvatanje kolačića.

Zatvori

Vichy se obavezuje da će poštovati poverljivost ličnih podataka dobijene putem ovog formulara. Lični podaci prikupljeni pomoću ovog formulara biće korišćeni isključivo od strane kompanije Vichy za obradu vašeg naloga, kao i za obradu podataka o mišljenju potrošača.

Vi imate pravo pristupa, ispravljanja i povlačenja svih podataka koji se na vas odnose. To pravo možete iskoristiti u svakom trenutku slanjem e-maila na sledeću adresu info@vichy.rs

Imate pravo da u svakom trenutku saznate sve o našoj politici zaštite ličnih podataka kao i o  ostalim pravnim odredbama.

OK

OKCancel

Thank you

Close

Intervju sa Dr Igorom Pilićem

Dr. Igor Pilic

Šta je menopauza?


Menopauza predstavlja poslednju menstruaciju u životu. Da je nastupila menopauza, mozemo zaključiti tek retrogradno, nakon godinu dana, tokom kojih nema menstrualnog krvarenja.  Okvirno, oko 50 godine života nastupa menopauza, ali se naravno moze javiti i ranije i kasnije. Ukoliko nastupi pre 40. godine, govorimo o prevremenoj, a posle 55. o kasnoj menopuzi. Kako smo svedoci da se životni vek čoveka produžava, možemo zaključiti da žene gotovo trećinu života provedu u postmenopauzi.

Koliko u proseku traje period menopauze?


Menopauza je poslednja menstruacija. Postmenopauza je period koji nastupa posle poslednje menstruacije. Perimenopauza je višegodišnji period oko menopauze, odnosno 5 godina pre i posle, koje se karakteriše iregularnim ciklusima i drugim promenama kao posledica smanjenja hormona u životnoj dobi. Poklapa se sa klimakterijumom  koji predstavlja razdoblje kada se postupno gasi funkcija jajnika.

Koji su najčešći simptomi koji se javljaju u menopauzi?


Pojava simpotoma u postmenopauzi je individualna kod svake žene, kako u vidu kvaliteta, tako i u vidu kvantiteta samih simptoma i tegoba.
Obzirom na promenu nivoa hormona, povišenih vrednosti FSH, E2 (estradiol) i sniženih vrednosti progesterona (P4), javljaju se zadebljanje endometrijuma, polipi, menometroragije, PMS, migrene, depresija, promena apetita, porast telesne mase.

Rani simptomi:
-vazomotorni (valunzi, noćna znojenja, palpitacije, glavobolje)
-psihičke teobe
-estetske promene u vidu suve kože, kose, noktiju, pojava naglašenih bora kože usled gubitka turgora i elastičnosti
-smanjena sinteza kolagena i elastičnih vlakana u koži.

Nakon 5 godina:
-atrofija urogenitalnih organa
-pojačavanje promena vezanih za kožu

Kasne posledice, nakon 10 godina:
-kardiovaskularne bolesti
-osteoporoza
-senilna demencija

Kako žena može sama sebi pomoći da olakša simptome?


Terapija u postmenopauzi se bazira na hormonskoj supstituciji i vrlo je specifična te mora biti prepisana od strane lekara, ginekologa, endokrinologa.


Žene mogu i moraju poslušati savete vezano za način života, fizičku aktivnost, navike u ishrani, kao i za korišćenje određenih proverenih kozmetskih preparata za očuvanje kože koja predstavlja najveći organ tela.

Dr. Igor Pilić

Naši kultni proizvodi

17853NEOVADIOL NIGHT KOMPENZACIONI KOMPLEKS*
Napredna obnavljajuća noćna nega                                                                                                                            
* Kompenzacioni kozmetički kompleks.
00NewNEOVADIOLvisageNega protiv znakova starenja

NOVO

NEOVADIOL NIGHT KOMPENZACIONI KOMPLEKS* Napredna obnavljajuća noćna nega                                                                                                                              * Kompenzacioni kozmetički kompleks.

NEOVADIOL

NEOVADIOL NIGHT KOMPENZACIONI KOMPLEKS*
Napredna obnavljajuća noćna nega                                                                                                                            
* Kompenzacioni kozmetički kompleks.

Noćna nega

Najčitanije

Sastojci

Antioksdativno delovanje ,,zlatnog korenja"

Bajkalska kapica je biljka iz kineske pokrajine Šanksi koja je izložena izuzetno hladnom vremenu i intenzivnom UV zračenju. Izložena ovako grubim uslovima, bajkalska kapica je morala da postane vrlo otporna kako bi preživela. Tako je i njeno korenje postalo neverovatno snažno i dobilo je naziv ,,zlatno korenje".

Pročitaj članak

go to top