Podešavanja privatnosti na
www.vichy.rs

Pretraživanjem ove internet stranice slažete se sa korišćenjem kolačića koji se koriste u svrhu oglašavanja, prilagođenog vašim interesima, za vođenje statistike prometa i za lakšu razmenu informacija o društvenim mrežama. Ukoliko želite da saznate više o kolačićima i da izmenite podešavanja kolačića, kliknite ovde

  • MY SKIN
  • NOVOSTI
Putovanje u srce kože

Pošaljite e-mailom ovu stranu

Malpigijev sloj

Sloj epidermisa koji se nalazi tik ispod zrnastog sloja. Sastavljen je od keratinocita koji započinju spljoštavanje, melanocita i nervnih završetaka.

U srce epidermisa

Površinski sloj kože koji pokriva dermis. Obično je debeo kao list papira, ali može da bude i deblji. Njegova talasasta građa nastaje zbog epidermalnih brazda i dermalnih papila. Čine ga 4 sloja ćelija koji leže jedan na drugome nad dermo-epidermalnom granicom: bazalni sloj, Malpligijev sloj, zrnasti sloj i rožasti sloj koji štiti hidrolipidni sloj. 90% epidermisa je sastavljeno od ćelija keratinocita, a sadrži i ćelije koje određuju boju kože, melanocite, i Langerhansove ćelije. U epidermisu nema ni jednog krvnog suda. Ćelije koje ga izgrađuju, hrane se difuzijom iz dermisa.